Opprinnelse: Kent, England
Importør: Fondberg AS
Varenummer: 19487201
Pris: kr 605
Da spesialutvalget (SU) først lanserte engelske bobler sammen med champagne, moret vi oss med tanken om å kjøre smakingen blindt for journalistene. Vi fortalte til og med at vi hadde tenkt å gjøre det. Reaksjonen ble passe delt og ganske underholdende. Det var noen som mente det kunne være interessant, mens andre syntes det ville være dumt, les, mest skummelt. Men det ble med spøken. Smakingen gikk som vanlig av stabelen med utilslørte etiketter. Det roet nervene.
Tanken den gangen var at engelske bobler og champagne var så markant forskjellige at folk enkelt ville plassere dem på hver sin side av kanalen på grunn av friskheten og syrligheten i de engelske boblene og den rikere, mer kremete stilen til boblene fra Champagneregionen. Men er det så enkelt når vinen kommer blindt i glasset? Min erfaring er at det ikke alltid er så lett likevel.
Tenk deg situasjonen. Du sitter rundt bordet i styrerommet til et stort champagnehus, og noen – den samme bråkemakeren hvert år – begynner å bære seg om den globale oppvarmingen og hvor ille det vil gå med Champagneregionen. Året er 2013, dere har akkurat fått druene i hus i det som er en klassisk kjølig årgang, men ikke desto mindre gneldrer styremedlemmet igjen om varmere tider, og snart kan vi ikke lenger produsere champagne i regionen, bare hvite og røde tørre viner. Noen spør. «Hva vil du vi skal gjøre da? Be til Gud om annet vær, anklage politikerne for ikke å ta et ansvar her? Slutt og klag, kom opp med noe fremtidsrettet! Det gjorde han. Og resultatet? Her er det: Domaine Evremond i Kent sør i England. Forslaget som kom, var sånn: «Vi kjøper vinmark i England, de har samme geologien som oss. De ligger 40 år bak oss i tid når det kommer til temperaturer. Vi kan produsere en klassisk champagnestil der som ikke går her mye lenger i langt de fleste årgangene. La oss være forutseende før våre venner i Reims tenker som oss». Kan det tenkes at samtalen skjedde? Nei, kunne den ha funnet sted? Tja, det tror jeg nok.
Engelske bobler er i høy grad et resultat av den globale oppvarmingen, og spesielt den sørlige delen av England har i dag temperaturer som favoriserer produksjon av musserende vin av høy kvalitet. «Unapologetically British» står det på en kasse med musserende vin jeg har liggende i kjelleren, og det er ingen grunn til at britene ikke skal være tilfreds og stolte over boblene sine.
For min del har jeg et tvisynt forhold til britiske bobler kontra champagne. Kunne jeg valgt én stil uten å se til hva som produseres i England vis à vis det de holder på med i Champagne for tiden, ville jeg kanskje foretrukket noe midt mellom det ene og det andre. Hvorfor? Nå skal du høre: Litt karikert og derved ikke så rasende nyansert uttrykt, kan vi vel si at mens britiske bobler har en umiskjennelig vertikal struktur; de er bygd rundt det fruktsyrlige reisverket som sørlige delen av England bidrar med i rikt monn, er champagne, og i stadig større grad, blitt en vintype med en lavere friskhet i langt de fleste årgangene og med større bredde og fedme i midtpartiet. De har kort sagt fått en noe mer horisontal struktur. Vi kan kalle dem ekspansive heller enn vertikale.
For 40 år siden hadde Champagne de samme klimatiske forutsetningene som sørlige delen av England har i dag. Da skulle vi kanskje tro at champagne minnet veldig om britiske bobler nå? Det er delvis korrekt, men ikke helt. For er det én kvalitet ved champagne som de har dyrket til fullkommenhet opp gjennom årene, er det magien som oppstår ved at vinen får et varierende langt opphold på gjærrestene og utvikler det vi kaller autolyse- eller bermekarakter. Det er den tiltalende sjenerøse karakteren som i kombinasjon med modningen på flaske, gir brødbakst- og nøttearomatikken. Det var champagne tidligere, vin med høy friskhet og vertikal struktur OG en balanserende fedme. Det beste av to verdener: energi og friskhet med en fedmebuffer i midten.
Første generasjon britiske bobler manglet ofte det siste, og hadde mer enn nok av det første. Hvorfor? Mest fordi produsentene trengte å selge vin. De hadde ikke råd og tid til å vente på at den fikk tid til å legge på seg i bredden som følge av flere år på gjærrestene. Da jeg var i området for noen år tilbake, ble det snakket mye om dette, og det var ønske om å bygge ut vinene mer i bredden. Det har vært endel diskusjoner omkring det, to skoler. De som har ment at den syrlige, vertikale stilen er identiteten til britiske bobler, og de som mener at kvaliteten på produktet kan bli enda høyere ved å finne en bedre balanse mellom det vertikalt energiske og det horisontalt sjenerøse. Det handler om aromatikk, sitrus, lime, grønt eple og noe rikt nøtteaktig i tillegg. Ja takk til begge deler vil nok jeg si. Det er midt i smørøyet, og nå nærmer vi oss Evremonds stil.
Evremond er et intelligent engelsk-fransk samarbeidsprosjekt mellom det Reimslokaliserte champagnehuset Taittinger og Patrick McGrath MW. Etter endel tid med forarbeid før de fant riktig lokalisering med de korrekte betingelsene, kalkholdig jordsmonn, sør- til sørvestvendt soleksponering og mindre enn 100 meter over havet, endte McGrath og Pierre-Emmanuel Taittinger med å kjøpe land fra epledyrkeren Gascain Farm i Chilham, Kent. 21 hektar ble plantet i 2017, siden har arealet vokst til 125 hektar, der nå 60 hektar er plantet med chardonnay (45 %), pinot noir (45 %) og pinot meunier (10 %). Evremond kommer fra franske Charles de Saint-Évremond (1613-1703), en fransk poet og litteraturkritiker og også entusiastisk ambassadør for champagne, som tilbrakte store perioder av livet i England og ved hoffet til Charles II i London.
Jeg leste og hørte om samarbeidsprosjektet mellom Taittinger og McGrath for mange år siden. Allerede for et par år siden ble det kommunisert at vin var på vei inn i markedet, men lite skjedde. Jeg purret opp importøren, og de forhørte seg videre, men lanseringen var utsatt et år fikk jeg høre. Så jeg purret igjen året etter. «Skjer det noe - kommer det bobler fra Evremond i år?» Nei, det er skjøvet frem i tid, og da jeg sluttet i Vinmonopolet i 2025, var det stadig ingen vin i sikte. Men nå er den her, endelig, og da jeg smakte den for et par uker siden, mente jeg at jeg forstod hvorfor den har latt vente på seg så lenge. De har vurdert at den trengte 3 år på å bygge seg ut, få en kledelig fedme og en tiltalende nøtteaktig karakter for å innfri det franske OG det engelske. Teknikaliteter som kan være av interesse: Basevinen er 80 % 2020 og 20 % 2019 med 3 år på gjærrestene. Druemiksen i Edition 1 er 35 % chardonnay, 55 % pinot noir og 15 % pinot meunier.
Jeg liker tanken at vin er planlagt og konstruert. Det høres kanskje uromantisk ut, teknisk, men det er slik vin lages, en plan basert på druene du har. Fremragende ørsmå og langsomme bobler. Tiltalende duft av lett røde epler, fersk ingefær, sjømineralitet og begynnende karakter av fersk brødbakst. Noe bredere sjenerøst avrundet enn mange britiske bobler pleier å være, og det er lett å gå seg vill i Champagne med den. Skulpturelt avrundet midt i munnen også, fint bygget i bredden og med britisk energisk syrlighet som gir kick til vinen og en vertikal dimensjon. Det er en vin som bygger flott bro mellom fransk stil og kompetanse og engelsk nyfortolkning. Vinen leverer det beste av to verdener, og ingen av deltakerne kan vel annet enn å applaudere dette? Kulturell samrøre av subtilt slag, og Charles de Saint-Évremond i hoffet til Charles II ville elsket den. England og Frankrike spiller hverandre gode. Kvalifisert gode bobler for julaften og nyttår.
God jul og godt nytt år til dere alle!