Brettanamyces
Brettanamyces (forkortet brett) er en vinfeil som ofte kan tolkes i en vid gråsone. Brett er en gjærsopp som tilhører samme gruppe som saccharomyces cerevisiae, den sukkerspisende soppen som er virksom når sukker omdannes til alkohol under gjæring. Brett har egenskaper som påvirker lukt og smak. Noen smakere oppfatter egenskapene som positive, mens andre identifiserer brett som vinfeil og derved som en negativ egenskap i vin. Uansett hvordan det tolkes, positivt eller negativt, påvirker brett den aromatiske profilen til vin. Aromatisk trekker brett i retning av det animalske, hud, lær, sopp, undervegetasjon, aromakomponenter som hver for seg kan være attraktive, men som samlet dominant kan oppleves overveldende, invaderende og sjenerende. Brett har også den uheldige egenskapen at den visker ut appellasjonskarakteren. Brett er ingen ønsket egenskap i en vin, den promoteres ikke, og unngås heller enn motsatt. Vin preget av brett går i retning av en vinstil snarere enn som uttrykk for en territoriell, stedegen vin.