14. oktober 2025
Mens Frankrike har flere dedikerte slipp på ulike regioner årlig i SU, har Italia ett og det blir nødvendigvis stort og geografisk variert. I volum er det mye vin som lanseres 16. oktober, rett i overkant av 40 000 flasker fordelt på 218 varelinjer. I volum og i SU-målestokk er Italiaslippet det nest største gjennom året. Slippet kan i år skilte med en bråte gode navn fra nord til sør i Italia.
Historisk har Italia vært et rødvinsland, men bildet er i ferd med å endre seg. De av dere som har lest min siste bok Viner og steder. En guide til å drikke bedre vin, lansert på Kagge i september, har fått det med seg at jeg mener italiensk hvitvin på høyt nivå er undervurdert og lite forstått i Norge. Begge deler har sine grunner, som er verdt å adressere og tenke over.
Ser vi på pressevurderingene, er det et faktum at Frankrike og Tyskland legger beslag på storparten av topplasseringene for hvitvin. Er det naturlige grunner til det, utover at det produseres hvitvin av høy kvalitet i de landene? Nei, det er også andre årsaker til at det er blitt slik, andre enn vinkvalitet. Det er kulturelle blindsoner her som det kan være verdt å være oppmerksom på og som bidrar til å forklare hvorfor Italia kommer dårligere ut i forhold til Frankrike og Tyskland. Begge land har vært hvitvinsstorheter langt tilbake i tid, og de mest kjente og beplantede druene, slike som chardonnay, sauvignon blanc og riesling, er grundig etablert i kulturen, historisk, kvalitativt og når det gjelder stil og aromaprofil. Det er historisk dimensjon her som bidrar til å favorisere Frankrike og Tyskland. Begge har vært økonomiske, militære og kulturelle stormakter i Europa i hundrevis av år, og det har vinkulturen trukket veksler på i form av anerkjennende prestisje. Det er ikke tilfellet med italiensk vin, særlig ikke for italiensk hvitvin, der kvalitet og utbredelse er begrenset til et tidsvindu nær oss i tid, stort sett siste 10 år. Mens de fleste vinfolk, fra den ene generasjonen til den neste, anerkjenner og applauderer hvitvin fra Frankrike og Tyskland som den mest naturlige ting i verden, er de samme miljøene reserverte, usikre, ignorante, forvirrede og oftest uinteresserte når det kommer til å forstå og anerkjenne italiensk hvitvinskultur og kvalitet. Vinene oppfattes gjerne som enkle og friske, i beste fall som sjarmerende feriefordriv uten den applauderende interessen som franske og tyske storheter blir til del. Sånn har det vært i mange år på tross av sterkt forbedret hvitvinskvalitet i hele Italia.
Hva har skjedd i Italia de siste årene som har påvirket hvitvinskvaliteten positivt? Her er et tilbakeblikk. Selv om Italia historisk var et rødvinsland, betyr ikke det at det ikke ble produsert hvitvin fra nord til sør. Den ble stort sett drukket lokalt. Måltidskulturen trengte store mengder hvitvin. Kvaliteten var så som så og det var grunner til det. Ambisjonene var lave, avlingene for store til å produsere frukt av kvalitet, vitikulturen slurvete og vineriene manglet teknologi for kvalitetshvitvinsproduksjon. Det skjedde først da temperaturregulerbare ståltanker kom i bruk. Det begynte i utvidet målestokk på slutten av 1980-tallet, uten at resultatet den førte tiden ble godt av den grunn. Tilkortkommenhet knyttet til størrelsen på avlingene og manglende innsikt i å bruke teknologien riktig gjorde at det ennå skulle gå tid før kvaliteten på vinene ble bedre. Endelig kunne de kontrollere gjæringstemperaturene, men med det resultat at mange fermenterte på så lave temperaturer at vinene ble meningsløst intetsigende og nøytrale. Det var først med moderne vitikultur, avlingsreduksjoner og bedre druemodning og gjæring ved høyere temperaturer i kombinasjon med opphold på bunnfall før tapping på flaske at hvitvinene begynte på ferden frem til der de beste befinner seg i dag. For høytliggende regioner i Alpelandskapet handlet det også om gevinsten av den globale oppvarmingen, tenk på Alto-Adige. Et siste og viktig punkt skal med. Vinutdanning og vinskoler lærte en ny generasjon å produsere hvitvin av langt høyere kvalitet enn før. Endelig stod de rustet til å produsere hvitvin med samme kunnskapsbasen og teknologien som et land som Frankrike. Med det på plass kom resultatene, og med de oppløftende resultatene kom større ambisjoner og begynnende internasjonal anerkjennelse. Det er der vi er nå, det er historien. Det er ingen grunn til ikke å snu seg i retning av Italia når det gjelder hvitvin av høy kvalitet. Mest av alt handler det om omstilling, om å møte kvaliteten fra en posisjon på nøytral grunn – kall det gjerne åpenhet og interesse – istedenfor å bebreide italiensk hvitvin for ikke å ligne fransk og tysk hvitvin av høy kvalitet. Mange av de mest forutseende og fordomsfrie vinfolkene jeg kjenner har annektert italiensk hvitvin på høyt nivå for mange år siden.
For klassisk fransk hvitvin på høyt nivå finnes etablerte målestokker for forventet stil. Vinfolk kjenner standardene, anerkjennelse av kvalitet handler om at vin leverer på dem. Hvite burgundere er et eksempel på en kjent standard for hvitvinskvalitet. For italiensk hvitvin er bildet veldig annerledes. Det finnes et vell av druesorter der mange er å betrakte som ukjente og de har av samme grunn ukjent sensorisk profil, de befinner seg utenfor boksen for vante franske forestillinger. Det trengs mobilisering, åpenhet for det nye.
Italiensk hvitvin har sjeldent god og inkluderende matanvendelighet. De har gjennomgående mye friskhet, er aromatisk meddelsomme og sjelden tunge og fete. Det finnes unntak, bevares, men det er det store bildet. Det er det du skal forholde deg til. Seks av ti hvitviner jeg åpner er italienske, og der har det ligget stabilt de senere årene. Mange av dem – enkeltviner og produsenter – er inkludert i slippet og er tilgjengelige på torsdag. Et tips på veien. Italiensk hvitvin har godt av en runde gjennom karaffel. De har ofte noe CO2 og gassen har en tendens til å binde aromatikk og redusere munnfølelsen. Vinene har har derfor godt av lufting.
Det er flust av produsenter som er verdt å vurdere, Quintodecimo, Villa Diamante, Cuomo og Maffini er gode navn i Campania, Pacherhof, Köfererhof, Nössing og Cantina Terlano fra Alto-Adige, Miani, Borgo del Tiglio og Raccaro fra Friuli, Ginestraia og Ca di Frei fra Liguria for å nevne noen. Det er mye å velge i for dere som synes det er verdt å utforske kvaliteten på italiensk hvitvin. Det anbefales. Se på vurderingene og kjøp deg noen av vinene. De fortjener mer oppmerksomhet enn de har pleid å få, men jeg konstaterer at det løsner nå.
Når det gjelder rødvinene, og det som ble vist på presseprøvingen, er det mye å glede seg over i Toscana, hovedsakelig i Chianti Classico, spesielt sonene Radda, Gaiole og Lamole lykkes godt, Navn som Istine, Fiore, Erte di Radda, Alongi, I Fabbri, Poggerino og Valle delle Corti leverer på høyt nivå. Piemonte er en annen skål, den globale oppvarmingen herjer fælt med Langhe. Men det finnes absolutt unntak, navn som Trediberri, Fletcher, Vajra og Pira har klart å få robust rød frukt inn i vinene sine i 2021, tilstrekkelig balanserende sødme i midten og frukt som følger tanninstrukturen ut. Til gjengjeld er det en del Langhe-produsenter som åpenbart ikke har fått det med seg at gårsdagens vitikulturelle metoder og kjellerarbeid ikke er oppskriften for å takle nebbiolo i årene fremover. Jeg har smakt skremmende mye nebbiolo fra Langhe der alderen tynger på unge viner. De smaker som de er 10-15 år gamle mens etiketter viser 2020 og 2019.
Varenummer | Produsent | Navn | Varetype | Årgang | Pris | Poeng | Notater |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
Miani | Malvasia La Mont di Zuc | Hvitvin | 2022 | NOK 920.10 | Typisk Miani og utypisk malvasia. Ekspressiv og aromatisk vin med solid midtparti, noe eikepreget. Svær og sødmefull vin og en tanke varm i utgangen på tross av 13,5% på etikett. | ||
Raccaro | Friulano | Hvitvin | 2024 | NOK 552.40 | Stram og uforløst friulano som ikke akkurat byr mye på seg selv. Fenikkel- og anistoner, sødmefull i midten, og et lagringsprosjekt. Vanligvis trenger Raccaros friulano noe tid på flaske for å skinne. Ikke for de utålmodige. | ||
Borgo del Tiglio | Friulano | Hvitvin | 2022 | NOK 519.80 | Flott friulano, saltaktig og avdempet fruktig, lakris og anis, lang, salt og overbevisende. Presseprøvingens flaske var ikke helt topp, men jeg har smakt vinen flere ganger nylig i samme årgang. Score er basert på en perfekt flaske. | ||
Baricchi | Vino Bianco CaVaSansDire | Hvitvin | 2016 | NOK 649.90 | Eksentrisk sak i en utviklet stil. Timarasso med noe lakkpreg og søtlig trevirke. Beveger seg i retning av det oksiditative, men lander så vidt på riktig fot. Interessant og egenartet stil. | ||
Quintodecimo | Fiano di Avellino Exultet | Hvitvin | 2024 | NOK 580.00 | Da jeg smakte den for to måneder siden, var den ikke lett å finne ut av. Langt mer inviterende nå. Flott frukt, hvit fersken og sjømineralitet ledsaget av fenikkelblomst. Stadig svært ungdommelig. Den kommer til å trenge tid for å vise seg frem fra sin mest uttrykksfulle side. Presseprøvingens sterkeste hvitvin der kvaliteten ennå er noe uforløst. Luigi Moio vet hva han driver på med. Imponerende. | ||
Maffini | Cilento Fiano Pietraincatenata | Hvitvin | 2023 | NOK 469.90 | Ekspressiv fiano som utfolder seg sjarmerende i rommet mellom hvit fersken og fenikkel. Kledelig sødmefull i midtpartiet med imponerende frukt og saltaktig mineralitet. Den beste versjonen jeg har sett av vinen. | ||
Villa Diamante | Fiano di Avellino Riserva Vigna delle Congregazione | Hvitvin | 2024 | NOK 444.90 | Medium aromatisk fiano med flott preg av fersken, raffinerte anistoner og sjøsaltmineralitet. Tiltalende sødmefull og glatt i munnen med fyldig midtparti, lang og salt utgang. Vellykket fiano. | ||
Cuomo, M. | Furore bianco | Hvitvin | 2024 | NOK 519.90 | Campania-vin fra Furore av høy kvalitet, hvit og gul fersken, fenikkel og anis, medium fyldig midtparti, salt, tørr og lang. Sjenerøs og god. | ||
Casa Ambra | Frassitelli | Hvitvin | 2024 | NOK 424.00 | Svært tiltalende vin fra kjølige Ischia. Hvit fersken, fenikkel og sjømineralitet på den friske og kjølige siden. Et overskudd av kledelig Ischia-energi, salt, lang og tørr. Super. | ||
Ca' di Frei | Impero | Hvitvin | 2024 | NOK 490.00 | Vermentino, som holder uvanlig lav aromatisk profil til druen å være. Fast og tørr vin som gjemmer seg akkurat nå. Ny produsent, har laget vin i et par årganger. Upløyd mark, og jeg er usikker på hvor vinen og produsenten har tenkt seg. Vanskelig å vurdere det i knappheten. Jeg tipper det går i riktig retning. | ||
La Ginestraia | Pigato Via Maestra | Hvitvin | 2024 | NOK 420.00 | Ambisiøs pigato med hvit fersken og tilløp til gulere fruktelementer, fenikkel og anis på duft. God vin, men jeg foretrekker produsentens enklere pigato, synes den har sunnere og mer vital fruktighet. | ||
Selva Capuzza | San Martino della Battaglia Campo del Soglio | Hvitvin | 2024 | NOK 329.30 | Laget på tuchi, en lokal lombardisk utgave av Friulis friulano. Avdempet, medium fruktig vin med god fylde og dybde. Egenartet og interessant. | ||
Ferrini, Carlo | Alberelli di Giodo Carricante | Hvitvin | 2023 | NOK 751.60 | Carricante fra Etna som mangler friskhet i frukten og nødvendig energi. Fremstår gammel, lite vital og tørr. | ||
Maugeri | Superiore Contrada Volpare Frontebosco DOC | Hvitvin | 2023 | NOK 676.80 | Noe utviklet carricante med farge og gul aromatikk som kler vinen dårlig. Mer vellykket i foregående årgang. Småsliten og lite vital. | ||
Monteleone | Anthemis | Hvitvin | 2022 | NOK 621.00 | Carricante fra Etna med sjømineralitet og tørr og saltaktig utgang. God fruktsødme fyller midtpartiet på kledelig tiltalende måte. Noe eikepreget. | ||
Cantino Terlano/Kellerei Terlan | Pinot bianco/Weissburgunder Vorberg Riserva | Hvitvin | 2022 | NOK 454.90 | Fersk, lite ekspressiv og uforløst Vorberg på smaksdagen. Erfaringsmessig trenger Vorberg tid på flaske før den aromatisk kommer til sin rett. Jeg ville lagt den bort et halvt års tid og vel så det. Det er mye kraft og saltaktig mineralitet som durer i bakgrunnen her. Vorberg er en vin som alltid har mye å spille på, gleder meg til at den folder seg ut. | ||
Nössing | Müller-Thurgau Sass Rigais | Hvitvin | 2023 | NOK 331.00 | Medium aromatisk hvitvin med epleaktig frukt og salt og fast utgang. Pent laget, men jeg savner litt fyrverkeri her, overskudd, vitalitet og energi, som i de foregående to vinene fra Alto-Adige. | ||
Pacherhof | Grüner Veltliner | Hvitvin | 2024 | NOK 399.90 | Flott, dyp og syrlig grüner som demonstrerer hva et kjølig Alpeklima tryller frem av avdempet raffinement i en aromatisk drue. Krydret dyp og intens vin med frisk saltaktig utgang. Som for kerner fra samme produsent, står denne også på sjenerøs vennskapelig fot med årgangen. Gi den gjerne tid på karaffel, det forløser interessant aromatikk. God vin. | ||
Pacherhof | Kerner | Hvitvin | 2024 | NOK 414.90 | Alpefrisk kjølig kerner preget av hvit fersken med delikate fenikkeltoner. Kerner kan være en svært aromatisk drue, men 2024 er ikke i nærheten av å oppleves utmattende. Får et løft av årgangens kjølige stil. Gi den gjerne noe tid på karaffel, det forløser endel viktig aromatikk og det nyter vinen godt av. | ||
Villa di Corlo | Lambrusco di Sorbara Elettra Spumante Brut Rose | Perlende vin | NOK 289.90 | Jeg har likt vinen bedre før. Mindre entusiastisk nå. Bringebærtoner, frisk livlig og pen Lambrusco med i overkant dropspreget fruktighet. Ikke veldig engasjerende. | |||
Stevens, Adrien | Sottocielo Merlot | Rødvin | 2023 | NOK 449.90 | Grisete og uren frukt, mørk, jordlig, fast og tørr. Baktriell stil. | ||
Sandrone | Barolo Aleste | Rødvin | 2021 | NOK 1,319.00 | Anstendig frukt, tilsvarende i munnen, streng, hard og lite imøtekommende midtparti og tverr utgang. Vanskelig å se for seg at denne ikke tørker ut før den blomstrer | ||
Azelia | Barolo Cerretta | Rødvin | 2021 | NOK 1,071.20 | Oksidasjonspreget frukt og sjenerende volatilitet, bitter, hard og tørr. | ||
Vajra, G.D. / Baudana, L. | Barolo Cerretta | Rødvin | 2021 | NOK 869.00 | Ungdommelig og vital, sunn som bare det. Rød frukt tvers gjennom, henger ved tanninene til reisens slutt. Fast, rød og tørr. God vin. | ||
Conterno, A. | Barolo Cicala | Rødvin | 2020 | NOK 1,899.00 | Utviklet aromatikk og begynnende sjenerende kjøttbuljongpreg, livløs og trå i midten. Ikke noe håp her. | ||
Fontana | Barolo del Comune Monforte d'Alba | Rødvin | 2020 | NOK 1,249.50 | Utviklet farge og tilsvarende aromatikk, tørr, fast og fruktløs i midten, og det samme i utgangen. Tradisjonell stil. | ||
Pira, E. di Chiara Boschis | Barolo Cannubi | Rødvin | 2021 | NOK 1,379.00 | Sunn og rød frukt, en tanke høy volatilitet, men ikke sjenerende. God frukt rett gjennom som henger ved tanninene helt veien ut. God. | ||
Vietti | Barolo Rocche di Castiglione | Rødvin | 2021 | NOK 2,600.00 | Sunn, rød og robust frukt, tilsvarende pen i munnen med god balanserende fruktsødme mot faste og harde tanniner. Blir trolig bra dette. | ||
Azelia | Barolo Bricco Fiasco | Rødvin | 2021 | NOK 972.80 | Lys, rød og delikat stil på duft, hard, tørr og fast i munnen og ingen sødme for å balansere den ut og frakte vinen gjennom livsløpet. | ||
Vietti | Barolo Cerequio | Rødvin | 2021 | NOK 2,600.00 | Frukt på den rødlige siden. Sliter mer i munnen, hard og tørr, ingen balanserende fruktsødme og knoklete og harde tanniner. Trolig en vin som tørker ut før den blomstrer. | ||
Molino, M. | Barolo Conca | Rødvin | 2021 | NOK 884.00 | Som ofte fra Molino, utviklet stil og lett oksiditativ frukt, tilsvarende tørr og alderspreget i munnen. Smaker som en 10 år gammel vin. | ||
Trediberri | Barolo Rocche dell'Annunziata | Rødvin | 2021 | NOK 810.10 | Pen, sunn og tiltalende rødfruktig vin i årgangens friske uttrykk. God sødme i munnen og solid frukt som følger tanninene tvers gjennom. Høy kvalitet. | ||
Vajra, G.D. | Barolo Ravera | Rødvin | 2021 | NOK 845.00 | Sunn ungdommelig typisk for Vajra-stilen, tilsvarende i munnen med robust god rød frukt som følger tanninene hele veien ut. Vellykket. | ||
Castello di Verduno | Barolo Massara | Rødvin | 2019 | NOK 929.00 | Endel utvikling på duft, men pent nok det som er der. Sliter i munnen med mye utvikling, i overkant fast, tørr og fruktløs. | ||
Barale, Diego e Damiano | Barolo | Rødvin | 2020 | NOK 618.80 | Frukt på den stadig røde og tiltalende siden, tilsvarende i munnen med tilstrekkelig balanserende sødme - enn så lenge. Har kommet et stykke på vei. | ||
Baricchi | Barbaresco Riserva Rose delle Casasse | Rødvin | 2019 | NOK 820.10 | Utviklet frukt av den begynnende småslitne typen, tilsvarende i munnen. Alderdomspreg i ung alder, smaker som en mye eldre vin. | ||
Fletcher | Barbaresco Ronchi | Rødvin | 2022 | NOK 879.90 | Dave Fletcher får det til. Ekspressiv rød og sødmefull frukt i munnen, lang, fast og tørr utgang med frukt helt ut. God. | ||
Fletcher | Barbaresco Faset | Rødvin | 2022 | NOK 860.00 | Rød og pen frukt av typen Dave Fletcher tryller frem fra vineriet sitt i Neive, pent sødmefull vin i munnen med faste og krevende tanniner. | ||
Ca' Nova | Barbaresco Montefico | Rødvin | 2022 | NOK 514.10 | Solid nebbiolofrukt på den røde og energiske siden med tiltalende sødmefulllt midtparti og sunne og faste tanniner. Bra vin. | ||
Sorpasso | Carema | Rødvin | 2022 | NOK 699.90 | Raffinert villnypepreget nebbiolofrukt ibalandet røyktoner og god sødme i midtpartiet, pent fruktig og tørr utgang. God vin. | ||
Giacone, D. | Cesnola Nebbiolo Ostile | Rødvin | 2022 | NOK 529.90 | Robust og fruktig nebbiolo med god sødme i munnen, balanserende fast og tørr utgang. | ||
Barale, Diego e Damiano | Langhe Nebbiolo | Rødvin | 2022 | NOK 362.00 | Noe utviklet langhe nebbiolo med sjenerøs frukt og sødme i munnen som følger tanninene helt ut. God vin med korrekt og nødvendig balanse mellom tørrhet og sødme. | ||
Brigatti | Möt Ziflon Nebbiolo | Rødvin | 2022 | NOK 339.90 | Delikat hovedsakelig nebbiolobasert vin med noe aromatisk utvikling og begynnende svak frukt i utgangen, fast og tørr. | ||
Sandrone | Dolcetto d'Alba | Rødvin | 2024 | NOK 349.00 | God dolcetto i husets røde og fruktige stil, syrlig, fast og tørr. | ||
Boschis | Boschis Dogliani San Martino | Rødvin | 2023 | NOK 349.90 | Regelmessig høy kvalitert fra Boschis-brødrene, som leverer stødig fra det ene året til det neste. Mørk, fast og tørr vin med tiltalende saltaktig utgang. God. | ||
Trediberri | Dogliani | Rødvin | 2024 | NOK 299.90 | Rød, sunn og typeriktig dolcetto i produsentens friske, røde og krispe stil. Vellykket og rødfruktdrevet dogliani med energi og drive. | ||
Quintodecimo | Taurasi Vigna Quintodecimo | Rødvin | 2020 | NOK 1,611.90 | Ingen lager bedre Taurasi i Campania enn Luigi Moio. Sunn og flott fruktig stil på den mørke siden med tiltalende røykpreg og noe eik som ikke sjenerer, flott og medium sødmefull vin i munnen med stor lengde og fruktig fasthet. | ||
Quintodecimo | Aglianico Irpinia Terra d'Eclano | Rødvin | 2022 | NOK 681.00 | Luigi Moio lykkes med det han gjør. Også her. Flott aglianico. Sursøt sjenerøs fruktighet, flott og ekspressiv vin i munnen med korrekt balanse mellom sødme og fasthet. | ||
Tenuta San Guido | Sassicaia | Rødvin | 2022 | NOK 3,299.90 | Skrint cabernetpreg på den usjarmerende siden. Frisk og syrlig vin i munnen der frukten ikke klarer å fylle ut midtpartiet. Trå i utgangen med harde, undermodne tanniner. Skremmende lite å glede seg over. | ||
Soldera | Case Basse Sangiovese | Rødvin | 2020 | NOK 4,990.00 | Sunn og rød sangiovesefrukt med adresse Montalcino. Rødplummete fruktig stil med tiltalende krydret røykpreg. Sødmefull og tiltalende i munnen, fast i utgangen. God. | ||
Biondi-Santi | Brunello di Montalcino | Rødvin | 2019 | NOK 2,395.20 | Utviklet og typisk for eiendommens viner, søtt trevirke i retning kanelbark, for folk som finner glede i sånt for sangiovese. Tørr og fast vin i munnen med sliten frukt og trå tanniner. Selv merkevarer forventes å levere bedre enn dette. | ||
Il Marroneto | Brunello di Montalcino | Rødvin | 2020 | NOK 1,293.50 | Varm sangiovesefrukt på den bakte røde siden med røykpreget fruktighet. Sjenerøs i munnen, fast, tørr og varmende i utgang. | ||
La Magia | Brunello di Montalcino | Rødvin | 2020 | NOK 649.70 | Mye av det samme som for Rosso, varm og bakt rød frukt, hard, fast og tørr. Jeg finner ikke dette veldig engasjerende. | ||
La Magia | Rosso di Montalcino | Rødvin | 2023 | NOK 369.70 | Typisk plommepreget sangiovesefrukt fra det som i økende grad er blitt en varm vekstsone. Lever i farlig med volatile elementer. Småsliten, tørr og varm. | ||
I Fabbri | Chianti Classico Riserva | Rødvin | 2020 | NOK 715.80 | Pen, tradisjonell og verdig Lamole i stil. God sødme til å være sonen, som skyldes årgangen, ellers rett frem, klar, syrlig og detaljert. Fast og litt grov stil. Pen. | ||
I Fabbri | Chianti Classico Terra di Lamole | Rødvin | 2021 | NOK 457.40 | Rød, krisp, livlig og tradisjonell i uttrykket, som er produsentens signatur fra lang tid tilbake. Sangiovese for folk som tåler et minimalistisk uttrykk. | ||
Istine | Chianti Classicio Elle GS Lamole | Rødvin | 2022 | NOK 594.40 | Første årgang Lamole fra Angela Fronti. Lys, krisp og detaljert rød i frukten. Overraskende ukledelig svær i munnen, som verken kler appellasjonen eller produsenten. Trolig trenger Angela tid for å finne ut av Lamole-sonen. Tipper hun finner ut av det raskt. | ||
Fiore | Chianti Classico Tuttosommato | Rødvin | 2023 | NOK 729.90 | Lys, klar og Lamole-adressert sangiovese med god, litt tverr kirsebærpreget fruktighet. Fast, lett tannisk vin med rød frukt og saltaktig mineralitet. God vin. | ||
Fiore | Chianti Classico Sonocosi | Rødvin | 2024 | NOK 349.90 | Krisp, rød og slank Lamole-vin i sonens røde og krevende stil. Slank både med hensyn til årgangens uttrykk og vokseplassen. Sangiovese for voksne. | ||
San Giusto a Rentennano | Percarlo | Rødvin | 2021 | NOK 890.60 | Det skal Percarlo ha i årgang 2021, den bærer sine 15% alkohol med verdighet. Mørke kirsebær og salvie, lang, dyp og kraftfull. Et digert kjøttfullt stykke sangiovese. | ||
Val delle Corti | Chianti Classico Riserva | Rødvin | 2021 | NOK 564.40 | Vakker sørsøt og klassisk Radda i sonens røde, klare og liniære uttrykk. Svært vellykket Riserva fra Roberto Bianchi. | ||
Caparsa | Chianti Classico Riserva Doccio a Matteo | Rødvin | 2021 | NOK 499.90 | Bra i en litt typisk old school stil, og ikke uventet fra produsenten. Tiltalende stram og energisk vin i tradisjonell og kompromissløs stil. Vin for erfarne sangiovesefolk. | ||
Ormanni | Chianti Classico Riserva Borro del Divole | Rødvin | 2021 | NOK 538.60 | Rik, åpen og ekspressiv sangiovesestil typisk for Barberino Val d'Elsa. Sørsøt og salviepreget. En karaktersterk vin i løsere stil enn i de strengeste Chianti-sonene. | ||
Marchionni Vigliano, Paolo e Lorenzo | Rosso Vigliano | Rødvin | 2021 | NOK 268.30 | Lys, krisp, livlig og svært sangiovesetypisk vin på duft, tiltalende fruktig og sjarmerende også i midten. Mye sangiovese å glede seg over for lite penger. | ||
Fattoria Cigliano di Sopra | Chianti Classico Riserva Vigneto Branca | Rødvin | 2022 | NOK 640.60 | Lys, krisp og elegant Chianti Riserva med god frukt i en åpen og sjenerøs stil. Savner litt struktur her, men så er dette en Val di Pesa og en mindre intens vinstil. | ||
Erta di Radda | Chianti Classico Riserva | Rødvin | 2022 | NOK 525.00 | Pen vin fra Diego Finocchi i typisk Radda-uttrykk om enn noe rikere enn fra Istine. Sjenerøst kirsebærpreget vin med flott druekarakter og kraftfull utgang. Bra. | ||
Alongi, F. | Chianti Classico Riserva Vigna Barbischio | Rødvin | 2022 | NOK 474.90 | Nok en flott årgang fra Maurizio Alongi. De to kjølige parsellene inne i skogen i Gaiole setter sitt stempel på vinen, klar, liniær, detaljert og vakker. Mer Radda enn Gaiole i stil. Flott vin. | ||
Istine | Chianti Classico GS Vigna Istine | Rødvin | 2022 | NOK 595.10 | Suverent Istine-uttrykk, lys, krisp, detaljert og Radda-typisk så det holder. Strålende vin fra appellasjonens kanskje sterkeste stemme for tiden. Topp kvalitet fra Angela Fronti. | ||
Poggerino | Chianti Classico Nuovo | Rødvin | 2022 | NOK 620.20 | Mye av samme uttrykk som Chianti Classico, men en tanke lysere og mer transparent frukt, mer retning Radda i stil. Solid bygget for appellasjonen. Bistecca-kandidat. Bra vin. | ||
Poggerino | Chianti Classico | Rødvin | 2023 | NOK 443.60 | Sunn og mørk kirsebærpreget frukt og faste tanniner. Ingen kortvokst Radda-chianti akkurat og litt utypisk for appellasjonen, men bra og uttrykksfull vin. | ||
Villa Papiano | I Probi di Papiano Riserva | Rødvin | 2015 | NOK 679.90 | Utviklet fruktig stil på den balsamiske siden med begynnende sjenerende volatilitet. Tørr og trå i munnen med sliten utgang. | ||
Paradiso | Barbarossa Vigna Il Dosso | Rødvin | 2019 | NOK 364.80 | Emilia-Romagnavin med kjøttfull frukt i stilen typisk for den lite kjente barbarossadruen. Tett og konsentrert vin i munnen med robust struktur. Karakterfull og interessant vin, som drikker godt. | ||
Villa Papiano | Vigna Probi | Rødvin | 2020 | NOK 469.90 | Ekspressiv sangiovese fra høyt beliggende vinmark i Emilia-Romagna. Pen og kjølig frukt for appellasjonen, tiltalende sødmefullt midtparti, fast og tørr i utgangen. | ||
Terazze | Conero Riserva Sassi Neri | Rødvin | 2021 | NOK 445.20 | Pen vin med sunn druetypisk kirsebærpreget frukt, sødmefullt midtparti og en tanke krevende tanniner. Bra vin. | ||
Cornelissen | MunJebel Contrada PA Feudo di Mezzo - Porcaria | Rødvin | 2021 | NOK 699.70 | 15,5% alkohol og det kjennes. Skulle gjerne sett den vaket rundt 14%. Nå blir den syltet, svær, tørr og alkoholisk. Henger dårlig sammen. Frank kan adskillig bedre enn dette. | ||
Ferrini, Carlo | Alberelli di Giodo Terre Siciliane Nerello Mascalese | Rødvin | 2022 | NOK 775.40 | Delikat fruktig inngang på den røde siden, tiltalende sødmefull i midten, men blir raskt tørr, trå og lite vital. | ||
Monteleone | Rumex | Rødvin | 2022 | NOK 756.40 | Delikat fruktig stil på den krydrede siden, sødmefull inngang, men vinen blir raskt tørr, trå og sliten. | ||
Maccario-Dringenberg | Dolceacqua Vigna Curli | Rødvin | 2023 | NOK 510.00 | De siste par årgangene av Vigna Curli har vært svake, og det gjelder 2023 også. Lett jordbærpreget og støvere fruktig vin. Mangler vitalitet og sjenerøs frukt. Tørr og kort. |