Vinkurs kan være mye forskjellig fra det grunnleggende knyttet til det å lære å smake, identifisere og forstå kvalitet i ulike vintyper til å erfare og forstå sammenhengene mellom kvalitet og stedene der druene vokser.
Grunnleggende
Det å lære å smake handler om å forstå hva det er du skal se etter når du smaker vin. Hvordan er en vin skrudd sammen, konstruert? Hvordan forstå sammenhengen mellom lukt, smak, syre og tannin og totalinntrykket som skapes når disse byggeklossene i vinen formidler et inntrykk?
Viderekommende
Kvalitet kommuniseres på ulikt vis avhengig av drue- og vintype. Hva skal vi se etter i en chardonnay fra Burgund, en riesling fra Pfalz i Tyskland eller en musserende vin fra England? Her handler det om lokal typisitet, om det å forstå hvordan kvalitet i ulike regioner kan gjenkjennes.
Avansert
All vin har en adresse og et voksested, stort eller lite. Druer er stedegne, de formidler dersom de er godt laget en presis angivelse av et sted, det være seg en region, kommune, vinmark eller parsell. På dette nivået handler det om å forstå sammenhengen mellom vokseplassen og hvordan en vin i hendene på en dyktig produsent evner å kommunisere den stedegne, lokale karakteren.