Opprinnelse: DO Valdeorras, Galicia
Importør: Hans A. Flaaten
Varenummer: 5292401
Pris: kr 299,90
Tilgjengelig på diverse pol i Oslo-området. Kan også bestilles via Bestillingsutvalget (BU). Tilgjengeligheten oppgis å være god, det ligger et godt antall flasker i Norge i årgang 2024.
Den moderne hvitvinsrevolusjonen i Spania startet så smått på 1990-tallet, men kan spores tilbake til sent på 1970-tallet og overgangen til 1980-årene. Utviklingen er ganske lik den vi har sett i Italia. Også i spansk vinindustri utløses den av den teknologiske utviklingen. Innføringen av rustfrie temperaturregulerbare ståltanker for gjæring og oppbevaring og ikke minst moderne presser for å få en mest mulig fruktpresis og delikat druemost å arbeide videre med forandret vinstilen nærmest over natten. For de som husker tilbake i tid, var mye spansk hvitvin oksidativ i stilen, for ikke å si oksidert, og ofte også med dominerende eikepreg. Ikke veldig sjarmerende.
Parallelt med den teknologiske utviklingen, som preget fremveksten av moderne hvitvin ellers i Europa og verden, så vi begynnende interesse for lokale druer, som lenge hadde vært glemt og neglisjert. 1970-årenes beplantninger med chardonnay og sauvignon blanc var det ikke fremtid i. Den yngre generasjonen vinmakere ønsket å arbeide med lokale druer, men på en annerledes og tidsmessig måte. Druer som godello, albarino, verdejo og treixadura fikk nå fornyet aktualitet.
Det var ikke bare ståltankrevolusjonen og moderne presser som stod bak hvitvinsutviklingen i Spania, like lite som det forklarer den positive utviklingen som har funnet sted i Italia når det gjelder hvitvin. Det handler også om forbedret vitikultur, bedre kloner og reduserte avlinger.
Moderne spansk hvitvin er langt fra ferdig utviklet. Den befinner seg stadig i utprøvende fase. I blant går det over stokk og stein. For noen år siden dukket det opp mye Rias Baixas preget av for mye omrøring av bunnfallet; et forsøk på å lage en mer «seriøs» vinstil ved å bygge vinen i dybden og bredden. Det fungerte dårlig. Resultatet av det ble mer en stil og hadde lite med stedegen identitet å gjøre. Den kunne vært laget hvor som helst. Det duftet bâtonnage og lite annet. I dag er det utvidet skallkontakttid og lang lagring på bunnfallet som sjenerer meg i spansk hvitvinsproduksjon i tillegg til reduksjon. Det vil fortsette, det ligger i trendenes natur å utfordre grenser og tradisjoner, uten at resultatet nødvendigvis blir interessant av den grunn.
Godello var nær ved å forsvinne i Valdeorras på 1970-tallet. En rask redningsaksjon fra Instituto Galego da Calidade Alimentaria og gode lokale krefter blant vinprodusentene i området holdt godello i live. Da gjenstod bare få hektar vinmark. Det løsnet ikke for godello over natten, men druen var reddet, inntil hvitvinsrevolusjonen omsider kom i gang og godello fikk sin renessanse.
Godello produseres med ulik ambisjoner, alt fra det enkle, friske og fruktige til det seriøse og ambisiøse. Rafael Palacias blir regnet som den aller fremste produsenten av de mest seriøse fortolkningene av godello i Valdeorras. Det er andre navn også, Godeval, A. Coroa med flere. Rafael Palacias holder til i O Bolo i provinsen Ourense i DO Valdeorras i det østlige området av Galicia, nordvest i Spania. Vinmarkene ligger høyt, kjølig og godt ventilert, mellom 600-700 meter over havet, som gir store forskjeller i temperatur på natt og dag. En lang vekstsesong gir god og langsom modning av druematerialet. Jordsmonnet er hovedsakelig granitt med innslag av noe skifer, som gir god drenering og bidrar til å holde avlingene naturlig lave. Gamle vinstokker i terrasser trekker i samme retningen og de eldste stokkene på eiendommen er ca 100 år gamle.
Ukens vin er innstegsvinen hos Rafael Palacias. Druene kommer fra relativt unge vinstokker, 20-30 år gamle, fra ulike terrasser i området rundt landsbyen O Bolo. Vinen vinifiseres i 3500 liters gamle eikefat og får et kort opphold på 4-5 måneder på bunnfallet for å bygge fedme og større aromatisk kompleksitet. Vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring for å beholde friskheten.
På den aromatisk grønne siden med modent innslag av limezest, epler, melon, grønn oliven og fennikelstoner. Lett reduktiv innesluttet fra start, men åpner raskt og legger det pent bak seg. Stilen er preget av kjølig luft som blåser inn fra Atlanterhavet, og som er mest merkbar i de høytliggende vinmarkene på 500-700 meter. Sunn vin, krisp, livlig og åpen med god energi, som dokumenterer betydningen av den lange vekstsesongen med stor forskjell på temperaturen natt og dag. Det gir en tiltalende kledelig reservert og avdempet aromatikk og inviterende allround matanvendelighet. Den svelger unna sjømat og fisk med letthet og tilsvarende det som måtte dukke opp med grønt innslag. Slutter friskt og salt, og det slår meg at det er en flaske vin som feier gjennom måltidet, en vin som fikser alt og gjør at du ikke trenger å se vinkartet én gang til.