Opprinnelse: England, Hampshire
Importør: Winemarket AS
Varenummer: 11023101
Pris: kr 499,90
Vinen har bra tilgjengelighet og er i Vinmonopolets Basisutvalg, med god distribusjon.
Hvem vil ikke drikke bobler? Trolig de fleste, men hva er foretrukken adresse for tiden? Jeg vingler litt hit og dit, plasker i blant rundt midt ute i den engelske kanalen og klarer ikke alltid å bestemme meg for hvor jeg har mest lyst til å gå i land. Akkurat det pleide være enkelt for noen tiår siden. Nå er det andre tider og den tidligere faste beslutningen er nå ikke fullt så rett frem som den pleide. Bobler for nå meg har to adresser, UK eller Champagne, og ikke til forkleinelse for andre bobler, men det er alternativene mine. Men vinverdenen er ikke lenger det den var. Den globale oppvarmingen tar godt for seg, og noen regioner kommer dårligere ut av det enn andre.
Champagne trives sånn måtelig i det varmere klimaet. Tidligere var det marginale klimaet midt i blinken for produksjon av musserende vin. De lave temperaturene gav høy syre og modning som balanserte på grensen til hva det kunne lages musserende vin av høy kvalitet av. Slik var det til ca. 1980. Så begynte ting å skje, og gradvis har gjennomsnittstemperaturen steget med ca. 1,5 grader. Det høres kanskje ikke all verdens mye ut, men det er det. Vi får en tidligere modning av druematerialet, sukkerinnholdet øker, syrenivået faller og aromatisk beveger vi oss bort fra sitrus, lime og grønt eple til et mer gult, ofte lett tropisk og mer modent fruktig preg. Det sier seg selv at champagne ikke lenger er hva det var for ca. 40 år siden. Det er faktisk blitt noe helt annerledes.
Jeg er ikke så cool at jeg applauderer champagne med lett tropisk gul frukt, det overlater jeg til folk som synes det er strålende med våt papp, oppvarmet linoleum og et ufriskt strøk kvede på duft. Er all champagne sånn for tiden? Neida, heldigvis ikke. Små, mellomstore og større hus jobber beinhardt for å holde deres egen husstil så tett opp til historisk stil som mulig. Det er den stilen kundene deres foretrekker og insisterer på, og de har ikke planer om å bli med inn i en gul verden. Hus med tilgang på topp druer har den store fordelen at de kan sortere radikalt for å vedholde stilen. For en produsent i Côte des Bar med 3,5 ha vinmark har de mindre spillerom. Gjærer du i tillegg på eik og applauderer lett oksidativ vinstil sier det seg selv at uttrykket blir annerledes. Jeg er u-cool nok til å mene at jeg ikke er en tilhenger av champagner i den stilen.
Hva er alternativet? Finnes det? Yes, UK. Temperaturen er den samme som i Champagne for 40 år siden. Du får samme type frukt, sitrus-, lime-, grønn eplekarakter fra geologisk forekomst av samme type som i store deler av Champagne, kalkavleiringer av ulik sort fra Jura-perioden. Det du får i tillegg er et sunt utviklingsvindu, som var en særlig raffinert attraksjon med modning av champagne, en røykaktig aromatikk som kveilet seg uanstrengt luftig rundt det kalkmineralske. Coole champagner starter ofte opp med tropisk frukt og ender - hvor? Ikke så veldig lystig. De ender ikke noe bra sted, legger på seg enda gulere aromatikk før de tørker usjarmerende bort. Karikert uttrykt, kanskje? Det kan jo være, det var for fristende å la være, men hvis du er i den klubben som foretrakk champagner slik de oppførte seg for noen tiår siden, ta turen til UK.
For tiden foregår det en slags verdikamp når det kommer til musserende vin. På den ene siden über-coole som liker champagnene sine best i kledelig høstantrekk uten sukkerdosering, og de konvensjonelle i alle avskygninger som trives med champagnene slik de ble produsert før. Det er en til tider festlig kulturkamp, og hvis du ikke vet at du har havnet i den farefulle coole sonen, er det en verdimarkør at champagnen serveres i hvitvinsglass snarere enn i musserende vinglass. Da skjønner du straks hvor du er hen, et sted der det serveres champagne med lavere trykk enn vanlig, for å markere at champagne altså er en vin som har krav på respekt i egenskap av vin og ikke som en musserende vin, der vinen ikke får vinøs respekt fordi den serveres i småborgerlige glass tiltenkt musserende. Eller kanskje er grunnen rett og slett at glass for musserende viner alltid er trange og slanke og ikke viser vinen respekt som vin? Den tiden er over, det er enkelt å finne utmerkede glass i markedet til musserende vin med en klassisk klokkeform. Havner du uforvarende i et slikt celebert selskap, må du passe deg for ikke å si at du foretrekker de ranke, slanke og friske fremfor de gule, for da kan det hende du fornærmer verten og det skal du da ikke gjøre, særlig ikke på grunn av et glass vin. La det bare ligge, svelg unna, eller hell vinen i nærmeste potteplante. Skjer sånt her da? Jeg har en venn som lever i den konflikten støtt og stadig. I Frankrike? Absolutt, der spytter de i nærmeste busk og ønsker seg en flaske Pol Roger. Som dere skjønner, er det ingen spøk å drikke bobler når vinstilen er blitt et konfliktsområde. Vil du slippe alt unna dette, krigssoner, glass, krangler, fornærmelser og potteplanter, er løsningen bobler fra UK, i tillegg får du en vin som det er vanskelig å se at gjestene ikke vil begeistres over.
Er det andre forskjeller mellom musserende vin fra UK og champagne som dere trenger vite? Her er kanskje det aller viktigste: Champagne har oftest lengre tid på sedimentene, noe som gir den typiske brødbakstkarakteren og den tiltalende opplevelsen av fedme og kremet munnfølelse. Det var lite utbredt i UK de første årene, ikke minst fordi de måtte slippe vinen i markedet for å tjene penger. De hadde helt enkelt ikke råd til å vente i årevis på autolysekarakteren og den kremede munnfølelsen. Nå har det gått noen år til og boblene fra UK prioriterer oppholdet på bunnfallet, men i tid gjerne kortere og følgelig med mindre sensorisk effekt enn hva tilfellet er i Champagne. Derfor oppleves frukten i britiske bobler som friskere, livligere og mer lineært energisk. Skal jeg peke på én viktig ting, må det være et høyere energinivå, de er som galopperende hvite hester. Hvem vil ikke ri på en hvit hest over grønne gressganger i et tiltalende engelsk kulturlandskap?Det vil jeg så absolutt. I praksis innebærer det bobler fra UK i mye større grad enn champagne. Dessuten har jeg nok champagne med en del alder fra perioden før den globale oppvarmingen. De har varierende utviklingskarakter både i farge og aromatikk, men de startet ikke utviklede. Livets patina, den må alle leve med, og det er lettere å leve med det enn enn ferskt og utviklet.
Hattingley Valley plantet sine første vinstokker i 2008 og er således en ganske ny produsent. De holder til nær Alresford i Hampshire og har valgt en frisk, syrlig energisk vinstil med uaffektert krisp og kalkmineralsk karakter. Stilen og uttrykket har vært omtrent den samme fra første gang jeg besøkte dem, og selv om lite har endret seg, kjenner jeg at vinene er en tanke rikere enn før. Jeg opplever det vel som vinstokkene er blitt eldre og fyller ut midtpartiet i vinene bedre enn før. Trolig slår også et lengre opphold på bunnfallet inn og bidrar med en kremet brødbakstkarakter.
Starter opp klassisk engelsk blanc de blancs med sitrus, lime og epler i en noe rikere stil enn de grønneste ultrasyrlige, de som spiser opp emaljen i tennene dine. Det er verdt å nevne at 2018 regnes som et meget godt år i UK, med høyere modning enn det som ellers er vanlig, og som gir vinen mer inviterende tekstur enn det som er typisk i en engelsk blanc de blanc. Bak friskheten og syrligheten kommer kalkmineraliteten hvirvlende inn fra ute i den engelske kanalen. Kalken disiplinerer elementene, alt skal på sin plass, og årgangens fedme pakker det omsorgsfullt inn. Boblene er små og etterlater en pen fylde i munnen og fedmen i årgang 2018 hjelper godt til.
Jeg er på klippene i Dover en kjølig soldag i mai, utsynet er klart, transparent, ingenting er skjult. Det er kjølig, pålandsvinden blåser nådeløst kaldt inn fra Champagne på andre siden av kanalen. Jeg ser alt tydelig for meg, Englands skimrende klippekyst i horisonten i et disig sollys og båten som kommer over fra Frankrike med fulle seil takket være vindene som blåser inn fra fastlandet. Men den er blitt kaldere her, mer nedkjølende, farer over vinmarkene i Hampshire før den faller til ro. Vinen ender der den startet, pur, solfylt kjølig og transparent med kledelig fedme i utgangen.