Opprinnelse: Haut-Médoc
Importør: LaMarc
Varenummer: 19245601
Pris: kr 343,30
Basiskjøp i kategori 3 skal ha nok tilgjengelighet til å være i alle butikkene, som fyller på etterhvert som de går tomme. Vinen er således enkel å få tak i. Årgangsskifte til 2023 i november.
Jeg har stort hjerte for Bordeaux, byen, vinene og menneskene, og har mye venner der. Det er alltid en glede å komme tilbake til byen. I de årene jeg jobbet med spesialutvalget, var jeg hyppig på jobb i Bordeaux. Jeg har fulgt en rekke eiendommer over mange år; de fleste som teller på begge sider av Gironde. Det var vært et privilegium å bli kjent med menneskene bak vinene. Når dere leser nyhetsbrevet på tirsdag, spiser jeg lunsj med Alexander van Beek på Ch. Giscours.
Første årgang som ble kjøpt en primeur til spesialutvalget, var 2009. Senere årganger ble skaffet til veie på samme måten. Vinene ble kjøpt inn på grunnlag av smakinger i Bordeaux før vinen og årgangen var tappet på flaske. Som regel smakte jeg dem i flere omganger før den årlige lanseringen i butikkene i månedsskiftet november/desember. Jeg har derfor hatt tid og anledning til å gjøre meg godt kjent med eiendommene og årgangene. Det har selvsagt vært en stor fordel.
Det har aldri vært laget bedre vin i Bordeaux enn nå. Det kan du lese mer om i den nye boken min, Viner og steder. En guide til å drikke bedre vin, som lanseres i midten av september på Kagge forlag.
En rekke forhold bidrar til kvaliteten. Arbeidet i vinmarkene har aldri vært grundigere. Alle eiendommer med midler til det, har kartlagt vinmarksarealet i detalj for å være mest mulig presise når det kommer til å velge riktig drue for korrekt jordsmonn og riktig plukketidspunkt. Vinmarkene er delt i parseller, og hver plukkes for seg når modningen er riktig. Det kan variere en hel del fra en parsell til den neste, og tidvis kan plukkingen strekke seg over uker for å treffe riktig på modning, dersom været tillater det i september og de første par ukene av oktober.
Sortering av druematerialet foregår i flere omganger. Kvaliteten på frukten har aldri vært bedre og mer homogen. Kjellerne er bygget for parsellsvis vinifikasjon. Hver parsell i vinmarkene har sin beholder, som innebærer at hver tank vurderes for seg sett i forhold til hvordan materialet skal brukes videre. Hvilken kvalitet brukes i grand vin, eller andrevinen, eventuelt hva kan vurderes for andre kommersielle formål? Den muligheten fantes ikke for få år siden. Det er en revolusjon.
Den positive effekten av den globale oppvarmingen for Bordeaux; det finnes negative utslag også, innebærer bedre druemodning for langt flere årganger enn før, som gir høyere kvalitet. Inkluderer vi også økologisk landbruk i bildet, som ikke bare er enkelt å lykkes med i et variert Atlanterhavsklima som Bordeaux, kan vi slå fast at kvaliteten fra og med 2015 er sjelden høy, med en serie store år, som 2016, 2019, 2020 og ikke minst 2022, kanskje den beste av dem.
Jeg har holdt på med rød bordeaux i flere tiår og lenge nok til at jeg har fulgt med på hvordan eiendommer har utviklet seg over tid. Konklusjonen? Alle har korte eller lange oppturer og nedturer når det kommer til kvalitet. Det er ganske enkelt ikke til å unngå, det er livets gang.
Ch. Giscours hadde en storhetsperiode fra ca. 1961 til 1980 og laget det jeg stadig synes er kommunens beste vin i flere årganger. Så gikk slottet inn i en vanskelig periode og den skulle vare altfor lenge. Den nederlandske forretningsmannen Eric Albada Jelgersma kjøpte deler av vinmarkene i dårlig forfatning i 1995 og et betydelig arbeid ble satt i gang for å få eiendommen og vinmarkene i stand til å produsere høy kvalitet. Først nylig fikk Jelgersma-familien kontroll over eiendommens vinmarker i sin helhet, som har gitt nødvendig ro rundt arbeid ved slottet.
Alexander van Beek har drevet eiendommen. Som den kompetente og driftige mannen han er, er ikke noe overlatt til tilfeldighetene her. Da jeg traff ham i 2010, var slottet i ferd med komme til hektene. Det skulle imidlertid ta ennå en del år før ting var på plass. Egentlig var ikke alt på stell før årgang 2019, og med årgang 2022 som en foreløpig topp i kvaliteten. Ch. Giscours 2022 er blant høydepunktene i appellasjonen i sin sedvanlige faste og strukturerte stil, og jeg føler meg aldeles trygg på at vinen i årene fremover vil levere topp kvalitet. Alt er på plass for fremtiden.
Ukens vin er Haut-Médoc Giscours, og for å rydde en mulig misforståelse av veien. Det dreier det seg ikke om slottet Ch. Giscours, 3 Cru fra Margaux med beliggenheten i Labarde, et stykke vestover for de mest berømte eiendommene i kommunen. I tillegg til å produsere grand vin Ch. Giscours og oftest en andrevin – La Sirène de Giscours – lages også Haut-Médoc Giscours, som navnet indikerer – en Haut-Médoc fra vinmarker plassert nær kommunegrensen til Margaux.
Når den er valgt som ukens vin, er det ikke mindre enn fem grunner til det. Her følger de, på rad og rekke. Ch. Giscours har – omsider – kommet på bena etter en lang og svak periode. De har laget sin beste vin på en evighet i årgang 2022; det hersker det generell enighet om i bransjen.
Dette er Haut-Médoc, og selv om den ligger klint opp til kommunegrensen for Margaux, er det stadig Haut-Médoc. Det legger begrensninger på hva slottet kan ta seg betalt for vinen. 2022 er et Basiskjøp og ble kjøpt inn i steinhard priskonkurranse, og 343,30 kr er et røverkjøp til prisen. Vi må huske at 2022 er en eksepsjonell årgang i Bordeaux, blant de sterkeste på lang tid.
Haut-Médoc har – og det er en generell beskrivelse – begrenset med godt drenert grus, og leireandelen er ofte høy. Leire er en kjølig jordsmonnstype som holder godt på vannet, og i ekstremt varme år som 2022, har det en dobbel effekt: vinstokkene har tilgang på vann og årgangen er så varm at frukten modner godt på tross av en høyere leireandel i jordsmonnet.
Haut-Médoc Giscours lyktes godt i 2022. Jeg har aldri smakt en Haut-Médoc Giscours i nærheten av 2022 i kvalitet.
Er du ikke overbevist av argumentene for å kjøpe den, blir du det aldri. Kan den drikkes nå? Absolutt, husk at 2022 er laget på solmoden frukt med høy aromatisk ekspressivitet. Skulle du falle for fristelsen til å kjøpe en kasse for å lagre noen år, blir du ikke skuffet. Den vil levere overbevisende kvalitet i mange år fremover. Bordeaux har en særdeles sjenerøs utløpsdato.
Vinmarksarealet for Haut-Médoc er på rundt 60 hektar og vinmarkene er gamle og veldrevne. Druemiks for årgangen 2022 er 65% cabernet sauvignon, 39% merlot og – for første gang i historien – 6% cabernet franc. Cabernet franc modner sent og når en kompetent konsulent, Thomas Duclot, tillater cabernet franc å slippe til i druemiksen, garanterer det for kvaliteten på druene. Gjæret i stål og betong med påfølgende 12 måneder i barriques før tapping på flaske.
Som en introduksjon: 2022 er en bemerkelsesverdig årgang i Bordeaux. Det er den varmeste årgangen målt noensinne, og likevel er frukten i vinene på den røde friske siden, som her. Det verken lukter eller smaker 343 kr, la det være sagt med en gang. Den har lekker rød frukt, rød lakris, og strekker seg uanstrengt mot noe langt mer enn det kommunen pleier å innfri på. Det står Haut-Médoc på etiketten, men vinen er rød og raffinert inviterende tilgjengelig for det meste av komplimenter. Det skal godt gjøres å finne sånn finesse i en så traust kommune. Greit, den har ikke konsentrasjonen og strukturen til en vin basert på tykke, godt drenerte grusganger, men den er likevel full av kvaliteter. Tre forhold løfter vinen ut av et sedvanlig greit Haut-Médoc-nivå. Det ene er den raffinerte røde anisfrukten, det andre er midtpartiet med den krevende balansen mellom sødme og friskhet og det tredje er kvaliteten på tanninene, som er fine og delikate; frukten kleber seg til tanninene hele veien. Vanligvis går det sånn passe bra i Haut-Médoc, men her er det god frukt til siste dråpe og tanninene skjuler seg godt. Det gir stor drikkeglede her.