Opprinnelse: Langhe DOC
Importør: Cuvee Invest AS
Varenummer: 1697701
Pris: kr 249
Bestillingsutvalget
Importøren informerer at det er bra mengder vin i markedet, og det er ytterligere tilgjengelighet hos produsent. Så trolig ingen fare for at det ikke er vin å få tak i til alle som vil ha noen flasker.
Nebbiolodruen i Langhe har for lengst fått hilse hardhendt på konsekvensene av den globale oppvarmingen. Det betyr at druene i de fleste årgangene for tiden plukkes tidligere på høyere modning enn før og med mer utviklet fruktighet, lavere friskhet og grov og fast tanninstruktur. Nebbiolo har fått et annerledes uttrykk enn tidligere, særlig når produsentene ikke tar høyde for de fysiologiske endringene i frukten. Det er i denne sammenhengen viktig å ha klart for seg at nebbiolo er en fruktskjør frue. I beste fall lander den på rødtonet aromatikk mot søtkirsebær, også kalt moreller, og moden rips, men det er sjelden å finne såvidt mye friskhet Barolo i dag.
Mye ung Barolo treffer markedet i fruktdegradert alderdommelig stil der jeg forbauses over hvor langt vinene har kommet i aromatisk utvikling. De sprinter overutviklet ut av startblokken og livet blir forsvinnende kort og hektisk med det aromatiske utgangspunktet, med mindre du ikke finner glede i en alderdommelig vinstil som tangerer det oksiditative. Den klubben tilhører ikke jeg, kan knapt tenke meg noe mer deprimerende enn fersk Barolo som fremstår overutviklet og gammel.
Men hvem liker det? Antakelig ingen, men få vil snakke om det, aller minst journalister. Kan produsentene gjøre noe med situasjonen? De kan ta grep i vinmarkene for å beskytte frukten -pergola, nett, bladverk, de kan plukke tidligere enn før, lete opp kjøligere vinmarker, plante i høyden - og de kan behandle frukten i kjelleren med tanke på å beholde mest mulig av den sparsomme frukten typisk for en tynnskallet drue som nebbiolo. Derfor er klassisk oksidativ vinmaking i tradisjonelle eikeliggere en risikabel måte å behandle nebbiolo på i den globale oppvarmingens tidsalder, og spesielt i varmere årganger. Da må det tenkes nytt raskest mulig.
Ukens vin har postadresse i La Morra, og det er ikke det verste stedet å eie vinmark for tiden i Barolosonen. La Morra ligger nordvest i sonen på en geologisk base av blå leire med et høyt kalkinnhold. Stilen er mindre massiv og tannisk enn i kommunene Serralunga og Monforte. La Morra gir oftere viner med friskere rød frukt, type søtkirsebær og moden rips, og har en mer avdempet og rundere munnfølelse preget av større finesse og aromatisk eleganse enn i de to nevnte kommunene. Det er til vinenes fordel at det stadig finnes en sunn base av rødfrukt her.
Ukens vin henter frukt fra yngre vinstokker i produsentens parseller i Berri i La Morra, altså Barolo-frukt, i tillegg til druer fra Levice i Alta Langa og fra områder i Roero. Felles for alle er relativt høy andel sandholdige jordsmonn, som gir friskere, lysere og delikat fruktig stil med avdempet tanninstruktur. Ved å bruke ung Barolofrukt og druer fra sandholdig jordsmonn, får Langhe Nebbiolo en stil preget av lys primæraktig fruktighet, delikate tanniner, høy friskhet og umiddelbart svært tiltalende konsumvennlighet. Konkludert, masse fersk nebbiolo for pengene.
Trediberri holder til i La Morra og er en relativt ny produsent i området. De startet så sent som i 2007, holder til i Berri vest for tettstedet La Morra og disponerer ca. 10 hektar vinmark. Stjernen er Barolo Rocce dell’Annunziata, der Trediberri disponerer ikke mindre enn 2,8 hektar, som i et normalt år tilsvarer produksjon på et sted mellom 6000-7000 flasker, som er overraskende lavt for en så stor parsell. Langhe Nebbiolo reflekterer på mange måter eiendommens stil, lys, rød, frisk og aromatisk. Jeg registrerer at Barolodrikkere har utviklet forkjærlighet for nebbiolo i den mer delikate stilen. Riktignok har den ikke strukturen og kraften til Barolo, men til gjengjeld har den frukt og raffinement. Det er langt å foretrekke fremfor en ung, fruktsliten og trå Barolo-cru.
2024-årgangen har 45% deklassifiserte druer fra Berrivinmarken i La Morra, 50% druer fra Levice og 5% nebbiolo fra Roero. Hver av komponentene bidrar med sitt. Berri med struktur og dybde, Levice med friskhet og syrlighet mens Roero bidrar med delikat parfymert aromatikk. Nytt for 2024 er andelen druer fra Berri, for vanligvis ligger den på ca. 20%. Langhe Nebbiolo vinifiseres delvis i betong, særlig gjelder dette for Berri-druene, det øvrige materialet går i stål. Den høye andelen med nebbiolo fra Berri i årgangen bygger vinen i bredde, dybde og intensitet.
Sunn, lys og vaskekte rød nebbiolo med moden ripspreget frukt og et lite pust av rød lakris og gammeldagse roser, den gangen det luktet vakkert parfymert av roseblader. Vinen gir oss en påminnelse om hva nebbiolo i Langhe pleide å være før effekten av den globale oppvarmingen gradvis begynte å ta for seg av den skjøre og delikate frukten som nebbiolo var berømt for tidligere, og som er blitt en utrydningstruet egenskap, forbeholdt de nordligere klimasonene i Piemonte og kjølige årganger i Langhe, som i dette tilfellet. Det er mye å glede seg over her, i tider som våre der nebbiolo høstes tidligere enn før, og frukten er mørkere og mer sødmefull og friskheten lavere. Jeg blir nesten litt rørt av at en beskjeden Langhe Nebbiolo tar kampen opp mot fruktsvake, alkoholbedøvende og knasende tørre Barolo fra kostbare cru-vinmarker og fra berømte produsenter. Men det lar seg stadig gjøre å lage noe rødt, lekkert og delikat. Det er ikke Barolo cru til 2500 kr, den koster 1/10 og gir deg trolig større drikkeglede. Tanninene da? De er delikate, friske og smidige, kleber uanstrengt til frukten og blir med hele veien. Jeg mistenker at noen kaller dette enkelt. Da er det referansene som må endres. Den har rette balansen mellom en krevende frisk frukt, balanserende sødme i midten og pene tanniner. Nei, jeg sier ikke at den konkurrerer med kostbar Barolo, det er ikke en relevant sammenligning. Men denne har du lyst til å drikke og reflektere over og slå fast at alt ikke har gått til helvete i Piemonte riktig ennå. Og for ordens skyld, det er en delikat, raffinert vin, men trenger glass med litt sjenerøs tulipanform. Noe ellers å legge til? Prisen da, dere – 249,90 kr for denne kvaliteten får meg til å bli øm om hjertet.