Opprinnelse: AOC Sancerre
Importør: Better Wines
Varenummer: 5765001
Pris: kr 339,90
Det er endel tilgjengelighet i butikkene og kan bestilles gjennom Bestillingsutvalget. Importøren opplyser at de har ca. 500 flasker. Trolig skjer det årgangsendring til 2024 utpå høsten en gang.
Sancerre er et brand. Det har sine fordeler og ulemper. Fordelene er klare nok, området er kjent og etablert i markedet. Det hersker en klar forestilling om og forventning til hva hvit Sancerre er eller kan være, og - motsatt - adskillig færre forventninger til hva rød Sancerre er for noe. Ulempen for produsentene av hvit Sancerre er at det ikke akkurat oppmuntrer til kreativitet og utvikling. Hvorfor endre noe som selger godt, og det gjelder spesielt for den hvite. Hvorfor klusse til et produkt som tikker og går?
På tross av det skjer det endringer i Sancerre for tiden. To forhold virker inn, det ene er effekten av den globale oppvarmingen, som baner vei for høyere kvalitet for hele Loiredalen, og så er det selvsagt folkene bak vinene, i dette tilfellet Luc Prieur, som har løftet eiendommens portefølje til toppen av kvalitetshierarkiet i appellasjonen på ca. ti år. Det gjelder for både hvite og røde viner.
En middels velorientert vindrikker har en idé om hva hvit Sancerre er. Og det er? En sauvignon blanc-basert hvitvin med ekspressiv aromatikk på den grønne siden, periodevis ganske slitsom og i blant utmattende. Noen vinfolk holder seg for nesen, det ligger under deres verdighet å utsette sanseapparatet for sånne selvfølgeligheter. Men når det gjelder rød Sancerre, er det så godt som ingen kunnskap i markedet om hva som kan forventes. Selv folk med uttalt interesse vet ikke engang at rød Sancerre er laget på pinot noir. For begge farger gjelder at det har skjedd store forbedringer de senere årene. Ukens nyhetsbrev er viet hvit Sancerre, den røde fortjener - og får - et nyhetsbrev senere i høst.
Det skjedde en markant klimaendring et sted mellom 2010 og 2015 som påvirket kvaliteten. Uten effekten av global oppvarming hadde det ikke latt seg gjøre å modne sauvignon blanc og pinot noir til dagens nivå, heller ikke med endret og forbedret arbeid i vinmarkene. Selvsagt er det forskjeller på årganger, og det gjelder også i fremtiden, men det store bildet er mer enn tydelig.
Første gang jeg besøkte Luc Prieur var for ti år siden, i 2015. Da hadde han drevet eiendommen noen år. Han tok over etter faren fra og med årgang 2012, og hadde vært involvert fra 2010, etter studier i Beaune og praksis i Burgund og Bordeaux. Luc kom inn på et tidspunkt der effekten av den globale oppvarmingen satte fart for alvor og han kom inn med nye ideer om hvordan han så for seg arbeidet ved eiendommen i årene fremover. Han var rett mann med de riktige ideene og egenskapene og han er på plass til riktig tid. God timing kalles det.
Da Luc Prieur tok over var produksjonen begrenset til tre viner, blanc, rouge og rosé. Det var det tradisjonelle behovet i markedet, men det fantes et potensial for å utvide porteføljen. Luc hadde sine tanker om det, basert på de ulike jordsmonnstypene som domainet disponerte. Mens faren tidligere blandet de grønne druene fra de ulike jordsmonnstypene for å lage generisk Sancerre, ønsker Luc å finne ut hva som skjedde hvis han rendyrket et jordsmonn. Da jeg banket på døren i 2015 var han i gang med prosjektet, og jeg fant det bare ut ved en tilfeldighet. Jeg hadde fått unna besøket i kjelleren og var på vei ut da jeg fikk øye på et fat på 600 liter. “Hva er det”, spurte jeg? Han dro på det, før han svarte. “Det er et prøveprosjekt, Sancerre på 100% silex (flint). Jeg vil forsøke å finne ut om det er en vin jeg har lyst til å lage.” “Får jeg smake?” Åh, en åpenbaring av en vin, syntes jeg. Aromatisk avdempet, intens, salt og lang. Den havnet i spesialbutikkene i 2015-årgang og der har den vært siden. Magisk, et landemerke i Sancerre, referansekvalitet.
Jordsmonnstyper som silex og kimmeridgekalk knebler sauvignon blanc-aromatikkens enklere versjoner, demper frukten i den grad at mange blindt ikke klarer å identifiserersauvignon blanc. Vi skal heller ikke glemme at høyere modning av sauvignon blanc bidrar til å dempe den grønne og påfallende aromatikken. Så to forhold slår inn, rendyrking av spesifikke jordsmonnstyper og en aromatisk demping som følge av den høyere modningen på druematerialet.
En selvbevisst holdning til bruken av de ulike jordsmonnstypene slår tydelig ut for stilen på Sancerre blanc. Jordsmonnsmiksen er 40% cailottes, 40% silex og 20% terres blanches. Caillottes er det enkleste jordsmonnet i Sancerre og dominerer i lavere deler av åsryggene. Det gir oftest fruktekspressive viner, mens silex og terres blanches - flint, leire og kalkstein - går i dybden, bygger vinen fra bunnen med konsentrasjon, avdempet aromatikk og saltaktig karakter. Dagens Sancerre blanc har en annen dybde og roper på entusiastisk interesse. De lagrer også. Jeg åpnet en streit Sancerre 2019 forleden, den var dyp, sterk og det var ingen hast med den. Den har godt av et par timer i karaffel, det gir dybde og interesse mer enn eksakt druetypisitet.
Hvis du leter etter de ekstroverte sauvignon blanc-aromaene, går du deg vill her. Denne er dempet raffinert med moden lime, godt modne stikkelsbær og vel så det, og kapersblomst. Det skal godt gjøres å pakke sauvignon blanc tettere og mer overbevisende kompetent enn det Luc får til. Tilsvarende tillitsvekkende i munnen med en stofflighet du sjelden ser i Sancerre på dette nivået. Dette er innstegsvinen, for pokker, og smaker som noe mye bedre og seriøst enn det. Imponerende vin og en transformasjon i forhold til hvordan den smakte tidligere. Lang og salt. Luc har holdt på i ti år, jeg er ikke i tvil om at vinene blir endre bedre i årene som kommer.