Opprinnelse: IGP Terre Siciliane
Importør: Non Dos
Varenummer: 10868101
Pris: kr 289,90
Vinen har god tilgjengelighet og er å få tak i gjennom Bestillingsutvalget (BU).
Jeg er bergtatt av Etna. Det er noe uavsluttet, uinnskrenket og uimotståelig med kultur- og vinlandsskapet under den mektige, vakre og i blant voldelige vulkanen. Etna er et av disse få vinlandsskapene der resultatet ikke er gitt og kvaliteten låst fiks ferdig og avsluttet. Dette er ikke Bordeaux eller Burgund, det er aldri godt å vite hva som dukker opp i neste landsby på Etna. De gamle krokete vinstokkene i det beksvarte vulkanske jordsmonnet har på tross av sin betydelig fremskredne alder stadig mye å by på av hemmeligheter og oppdemmet energi. Da jeg begynte å reise til Sicilia for mange år siden, hadde Frank Cornelissen allerede produsert vin på Etna siden årtusenskiftet. Han startet mot sin vilje som et naturvinikon i en opprørsk tid. Mange tror stadig det er det han holder på med høyt oppe på Etna, men det bildet er utdatert og bare å glemme. I dag oppleves vinene positivt konvensjonelle, Etna-typiske og langt fra eksentriske og avvikende.
Jeg har diskutert mye med Frank opp gjennom årene og har sett hvordan han har vridd og vendt på druematerialet for å få det til å jobbe med ham snarere enn mot ham. Når jeg smaker ukens vin, er jeg ikke i tvil om at Frank og vinstokkene er forsonet med hverandre, de jobber i samme retningen. Det er en harmoniserende besinnelse over Susucaru som ikke har vært her før. Frank og vinstokkene har kommet til enighet om et eller annet, jeg er ikke sikker på hva det er faktisk.
Det er viktig å huske at da Frank, Marco de Gracia på Terre Nere og Andrea Franchetti hos Passopischiaro startet prosjektene på Etna nord, eksisterte ingen etablerte målestokker for vinkvalitet og regionforståelse der oppe. De gamle kooperativenes enkle kvalitet var laget uten ambisjoner eller omsorg for de eldgamle vinstokkene, stående utsatt og uforløst i det beksvarte vulkanske jordsmonnet. Fremtiden er nå, det var bare å gå i gang og følge med på hva utfallet kunne bli. I starten ble det mye forskjellig fra den karaktersterke gjengen. Det skulle ta tid før de og vinstokkene fant ut av det med hverandre. Selv om de har beveget seg i ulike retninger og gjort sine ting forskjellig, har de forsonet seg med Etna på hver sin måte i stiler og resultater.
Etna er en partikulær plass for vinproduksjon. Jordsmonnet består av vulkansk aske, mer eller mindre dekomponert avhengig av alderen på de ulike lavastrømmene etter utbruddene og rikt på ulike typer mineraler, slike som magnesium, jern, kalium og silisium. Det gir en svært stedegen stil, som i kombinasjon med den gode dreneringen, tvinger rotsystemene ned i bakken for å finne et stabilt næringsopptak. Som følge av dreneringsevnen, holder det også avlingene naturlig lave.
Fraværet av phylloxera, vinlusen som nesten raderte ut Europas vinmarker i slutten av 1800-tallet; den trives ikke i jordsmonn av vulkansk opprinnelse, sikrer tilgangen til store mengder vinstokker med høy alder. Det bidrar til å holde avlingene lavere enn det som ellers er vanlig. Vinmarkene ligger høyt, for Franks del handler det om mellom 650-1000 meter over havet. Det gir i sin tur betydelige temperaturforskjeller på dag og natt, lang vekstsesong og sen plukking.
Frank har sin bakgrunn som vinhandler i Belgia. På et tidspunkt fant han ut at han ville se om han kunne skaffe seg kvalifiserte vinmarker for å prøve ut ideene sine i et vinlandskap med ekstreme egenskaper. At Sicilia og Etna kom på radaren, skyldes lite interesse og gode priser på vinmark. I dag eier og forpakter Frank i underkant av ca. 30 hektar vinmark oppe på Etna, i første rekke i Contrada Feudo di Mezzo og høyt beliggende parseller i Solicchiata, der han bor og holder til og har produksjonsfasilitetene sine, og også i Randazzo-området. Han akter ikke å bli større enn nå.
Han startet rudimentært utprøvende i typisk førstegenerasjonsnaturvinånd med å lage vin uten tilsetninger eller svovel fra høytliggende vinmarker på vulkansk jordsmonn beplantet med gamle rotekte vinstokker. I starten gikk det sånn passe vil jeg si, for å uttrykke meg diplomatisk; det var han den første til å innrømme da han hadde lagt det bak seg, men for fansen var vinene strålende - og ødelagt. Da jeg traff Frank hadde han ristet av seg støvet fra den pioneraktige naturvintiden.
Frank er en underlig miks av utholdende og utålmodig og har stanget seg videre i utvikling til der han står i dag. Hvor er nå det? Franks viner oppleves i dag som konvensjonelle og typiske Etna-viner av høy kvalitet. Vinene er blitt så klassisk konvensjonelle i uttrykket at de nå kunne blitt servert i konservative herreklubber uten at noen hadde hevet øyenbrynene. Det høres ut som en stor fornærmelse, men er faktisk det motsatte. Hvem skulle trodd at Frank skulle vandre fra en førstegenerasjonshippivinstil til noe raffinert presist og spindelvevaktig rødfruktig som kunne ha sin opprinnelse i en kjølig vinmark i Côte d’Or, den gangen det stadig fantes noe sånt i Burgund?
Susucaru produseres under appellasjonen Terre Siciliane IGP, altså ikke som Etna DOC. Det skyldes at appellasjonen Etna DOC samsvarer dårlig med Franks prioriteringer i produksjonen samt at Etna DOC tillater enkelte praksiser i kjelleren som han ønsker å distansere seg fra. Nytt for årgangen 2024 er lengre skallkontakt enn før og at andelen blå druer er økt til 99%. Vinen er dypere rød også og - synes jeg - den overlegent beste Susucaru han har produsert til dags dato. Druemiks er 85% nerello mascalese og noe nerello cappuccio, minella, alicante bouschet og uva francesa. Druene er hentet fra Feudo di Mezzo Porcaria og Chiusa Spagnola og noe fra Picciolo, Malpasso, Campo Re og Crasà. De fleste vinmarkene har gamle vinstokker. Høsting foregår fra midten av oktober til tidlig november med flere runder for å sikre jevnest mulig fenolisk modning.
Susucaru 2024 åpner med sprø rød frukt med en dyp tilfredsstillende lakristone i den gaten burgunderfolk liker å skryte av når de har funnet en vin de synes godt om. Den åpner frisk, syrlig og sødmefullt og du vil kjenne den luftige friskheten fra høyt beliggende vinmarker og samtidig den stillfarne bestemte autoriteten som et druemateriale får fra gamle vinstokker i et vulkansk jordsmonn. Susucaru er en vertikal vinopplevelse, den strekker seg jordsmonnets overdådige mørke til den gnistrende sprø og lyse fruktigheten som vrir seg som en spiral oppover før den ender et sted i røde moreller og en klype himmel idet utsikten mot vulkanen tar pusten fra deg. Avskjeden er lang, sødmefullt konsentrert og lys rødfruktig og lakrisen melder seg solidarisk på. Tanninene er sydd kresent skredderkompetent inn i frukten og følger den som en trofast hund. Jeg skal ikke gjøre en vane av denne typen formaninger, men akkurat for denne vinen har jeg to gode råd. Sett vinen i bredbunnet karaffel i et par timer, den trenger godt med luft, og rot rundt i glasskapet til du finner et glass med sjenerøs klokke slik at vinen får uttrykt det den har å by på.