Opprinnelse: DO Valle de la Oratava, Tenerife Importør: Non Dos Varenummer: 5260001 Pris: kr 354,50
Tilgjengelig på to pol i det sentrale Østlandsområdet. Det er langt enklere å bestille vinen via Bestillingsutvalget (BU). Tilgjengeligheten oppgis god, det ligger noen hundre flasker i landet.
For langt de fleste som lander på ferieøya Tenerife, er det heller tvilsomt om det er vin de tenker først på når de setter benene på jorden. Turistene reiser til Tenerife for et stabilt solfylt og varmt klima, og det får de da som oftest også, vel og merke på sørsiden av øya. Nordvest på øya, i den grønne og frodige Valle de la Orotava, er de meteorologiske betingelsene langt bedre tilpasset vinproduksjon enn strandhoteller og badeliv. Jeg har en idé om hvor jeg har tenkt å gjøre av meg.
Området er relativt kjølig og vinmarkene ligger i terrasser i en høyde fra 200 opp til 1600 meter. Vulkanen Teide, som har sitt høyeste punkt på 3718 meter, blokkerer for de hyppige og kraftige passatvindene fra Atlanterhavet og ikke minst det medfølgende regnet fra å nå turistområdene sør på øya. En kort titt på kartet – der Tenerife ligger langt ute i Atlanterhavet – 300 km fra det afrikanske kontinentet på den afrikanske kontinentalsokkelen, gjør det nærliggende å tenke seg at vin fra Tenerife vil være preget av den subtropiske nærheten til det afrikanske fastlandet. Da må du tenke nytt. Forestill deg at du raver apatisk i 42 grader i Athen istedenfor å sitte på en liten øy ute i Kykladene én kort time med ferje ut i øyriket, der temperaturen er behagelige 27 grader. For ikke å snakke om den korte turen fra Catania til Randazzo Etna nord, det er som to planeter. Kort avstand fra en varm plass og opp i høydene kan gi bemerkelsesverdig endret temperatur.
Øykulturen med høyt beliggende vinmarker langs sidene av vulkanen, stor forskjell på dag- og nattetemperaturene og nedkjølende passatvind fra Atlanterhavet, som regelmessig tar med nedbør, produserer en vinstil på den fruktig avdempede kjølige siden fra vulkanske jordsmonn bestående av pimpstein, nedbrutt lavastein og svart sand, som er ganske likt jordsmonnet på deler av Etna nord. Vinene er det som kalles mineralske snarere enn fruktige og oppleves som syrlige og energiske. I likhet med det vulkanske jordsmonnet på Etna nord har vinmarkene på Tenerife sluppet unna vinlusen, som ikke finner seg til rette i vulkanske jordsmonn selv om den geografiske isolasjonen langt ute i Atlanterhavet kan ha hatt sitt å si når det gjelder spredning.
Det betyr at en stor andel av vinstokkene på Tenerife er europeiske og derved rotekte snarere enn amerikanske, og ikke minst har de høy alder. En stor andel av de originale vinstokkene er mellom 100 til 200 år, som bidrar til å gi naturlig lave avlinger og som påvirker intensiteten og kvaliteten på vinen. Kvalitetsfaktorene på Tenerife er altså høyt beliggende vinmarker i et godt ventilert område med stor forskjeller i temperatur fra dag til natt, gamle upodede vinstokker og lokale druesorter. For de av dere som har lest nyhetsbrevene fra de startet i sommer og frem til i dag, vil legge merke til at kvalitetsfaktorene i mange av tilfellene har mye til felles med Tenerife. Gitt den globale oppvarmingen er det mye høy kvalitet å finne fra ventilerte vinmarker i høyden.
Av de lokale grønne druene er det særlig listán blanco, gual, verdello, albillo criollo og malvasia som utmerker seg. Av de blå druene handler det om listán negro, negramoll, baboso negro og tintilla. Tenerife er oppdelt i 5 DO-områder eller appellasjoner, Abona i sør, Tacoronte-Acentejo i nord, Valle de Güímar i øst, Valle de la Oratava i nordvest og Ycoden-Daute-Isora i vest/nordvest.
Suertes del Marqués holder til i DO Valle de la Oratave og er en forholdsvis ny produsent. De startet så sent som i 2006, etter å ha brukt endel år på å kjøpe opp vinmarker beplantet med lokale druesorter. Suertes del Marqués jobber både tradisjonelt og moderne. De holder seg på den ene siden til de gamle druesortene og tradisjonelle oppbindingsteknikker samtidig som de anvender moderne metoder i produksjonen. Alle parsellene plukkes og vinifiseres for seg, kun stedegen gjær brukes i vinifikasjonen og fatbruken begrenser seg til eldre eik. Svovlingsregimet er strikt, det svovles kun før tapping på flaske, og da mest mulig moderat. Produksjonen er lavt intervenerende, uten at det er grunn til å bekymre seg. Stilen er konvensjonell og vinene stabile.
Selv om listán blanco og palomino - den klassiske sherrydruen fra Jerez - er genetisk identiske, oppleves de som så forskjellige at det mest virker meningsløst å trekke noen sammenligninger. Det måtte da være at den tilpasser seg de lokale forholdene, speiler de stedegne betingelsene. Det jeg har smakt av palomino gjæret som en tørr hvitvin, har i beste fall vært nøytralt, oftest ganske intetsigende. Samme drue plantet på Tenerife oppfører seg spektakulært annerledes.
Avdempet fruktig på duft, gir først motvillig, nesten gjerrig fra seg litt eplepreg, kjernefrukt, fenikkeltoner, gul løk og tørre urter. Åpner seg gradvis opp og samler seg aromatisk og presist med god friskhet og lang, salt og intens sjømineralitet. Det er sånn vin som snakker til deg fra territoriet og kreftene som river og sliter i de gamle vinstokkene i terrassene under vulkanen.
Den blir bare mer og mer interessant som den står i glasset, og det anbefales å sette den i en karaffel. Kvalitetene i vinen kommer fra innsiden av territoriet, du finner ingen primærfruktig dimensjon her som gjør at du kan søke nødhavn i stikkelsbær, sitrus, fersken eller mango. Det er mer som god, gammeldags chablis, den gangen de triumferte nådeløst med salt sjømineralitet.
12,5% alkohol og høy intensitet uten masse frukt å søke tilflukt i er en imponerende oppvisning av stedegen karakter og regional identitet. Lurer du stadig på hva folk med påstått kunnskap om vin snakker om når de heier på mineralitet snarere enn fruktighet, sitter du med fasiten i hånden. Suveren vin til sjømaten, skalldyr og ikke minst til blekksprut. Den har intensiteten til å lande alt.