1. juni 2025
Vinmonopolets spesialslipp i juni handler om musserende vin og fordeler seg på England og Frankrike, som betyr champagne, pluss noe annet for å dekke etterspørselen for vår- og sommersesongen, Burgund av ymse slag, inkludert mye chablis, i navnet mer enn i stilen; mer om det følger senere. I tillegg kommer et knippe viner fra Loire, Sveits og en enkelt italiener
Vi lever i den globale oppvarmingens tidsalder. Det vil vedvare i en eller annen form. Produsenter, forbrukere og vinanmeldere må ta innover seg de ubehagelige realitetene ved varmere klima samtidig som vi ikke må glemme at enkelte land, regioner og områder nyter godt av varmere klima. Jeg synes journalistikken i liten grad tematiserer konsekvensene. Det bør vi snakke om.
Champagne er et område som har fått kjenne på kroppen hva et varmere klima gjør. Hvordan arter det seg? Høyere sukkerinnhold i druene gir høyere alkohol i basevinen. Lavere syrenivå i druene gjør at vinene fremstår som rundere og mindre friske enn de pleide å være tidligere.
Gradvis er champagne blitt en fyldige og fruktigere vintype og spesielt i varme år er det merkbart. Det byr på utfordringer, som det heter for tiden av mangel på større verbal oppfinnsomhet. Det er et vanskelig tema for vinanmelderne. Jeg kunne latt være å bry meg, unnlatt å kommentere at chablisstilen fra 1970-årene og fremover til ca. 2000 er et avsluttet kapittel, og late som den sjømineralske stilen fra den perioden, stadig er til stede. Jeg synes vi skal snakke om det og ta innover oss at champagne og chablis er noe annet enn det var før.
Men bryr forbrukerne seg om at stilen har endret seg? Ikke veldig. Folk merker i liten grad at champagne er i endring fordi utviklingen går langsomt. Nye forbrukere kommer til som ikke henger fast i en tidligere forestilling om champagne. De lever utmerket med dagens utgaver.
Sånn er det også i Chablis. En 30 åring har ikke hørt om den gamle sjømineralske stilen. Det er dagens bilde av Chablis de har i hodet, det er det de ser etter når de kjøper en flaske. Jeg er ingen stor tilhenger av moderne chablis i en tropisk stil og har valgt å vurdere vinene deretter.
Hvordan er situasjonen i England kontra Champagne? I vekstsesongen er temperaturen i den sørlige delen av England kontra Champagne ca. 1 grad kjøligere, de øvrige måneder i året er forskjellen mindre, ca. 0,5-1 %. Sør-England har samme temperaturprofilen som Champagne hadde for 40-50 år siden. Det merkes på vinene.
Bildet er ikke enkelt, rett frem. Det er faktorer som spiller inn og forkludrer eller nyanserer forskjeller i stil og uttrykk mellom champagne og musserende vin fra Sør-England. Men bildet er ikke til å ta feil av. Britiske bobler har så godt som alltid høyere friskhet, lysere sitrus- eller grønt eplepreget fruktighet som følge av modningen på basevinene. Den tradisjonelle aromatikken i champagne var dominert av sitrus og grønt eple og er erstattet av hvit til gul fersken, kjerne- frukt og bakte røde epler, og derved et godt stykke unna den klassiske stilen fra noen tiår siden.
Derfor burde musserende vin fra England i dag - en stil som minner mer om hva Champagne produserte av høy kvalitet på 1970-tallet - appellere til dagens miljøer som regelmessig kjøper og drikker champagne? Absolutt ikke, markedet fungerer ikke slik. I vinmiljøene jeg har vært i mange tiår, er det fortsatt klassisk champagne som dominerer kjøpene og konsumet hos forbrukerne.
Champagne er et merkevarepreget marked; ikke noe marked er mer merkevarestyrt, og i en annen utstrekning enn musserende vin fra England, der det knapt finnes merkevarer ennå.
Hva som skjer fremover, aner vi ikke. Champagneprisene fortsetter å stige, og spesielt er det bemerkelsesverdig hvor høye priser relativt nye og ganske ubeskrevne blad, gjerne yngre produsenter fra Montagne de Reims og Côte de Bar, synes de kan be om. Ofte får jeg inntrykk at de priser seg som de allerede har innarbeidet seg merkevarestatus, og at de appellerer til champagnekonsumenter i det kostbare Krug-segmentet. Det er et langt stykke frem dit ennå.
Det blir interessant å se hvordan de toneangivende engelske vinprodusentene prises i årene fremover. Et stort antall ligger godt plassert for å tiltrekke seg prisfrustrerte champagnedrikkere.
Uansett hvordan vi snur og vender på det, er det ingen annen musserende vin i verden som konkurrerer bedre med champagne når det kommer til kvalitet. Norge er blitt et bra marked for engelsk musserende vin. De burde egentlig tiltrekke seg champagnedrikkerne fra noen tiår tilbake, men de har tilpasset seg og drikker dagens bløtere og mindre syrefriske champagner med uforminsket styrke, som de aldri har drukket noe annet. Og motsatt har den yngre generasjonen lagt sin elsk på friske og syrlige britiske bobler. Det er en underlig anomali, for det burde jo vært stikk motsatt, men det er det ikke ennå. Kanskje på tide å ta båten over kanalen?
Varenummer | Produsent | Navn | Årgang | Pris | Poeng | Notater |
---|---|---|---|---|---|---|
Helene | Vertus Blanc de blancs Extra Brut | NOK 752.00 | Kommunetypisk blanc de blancs i avdempet fruktig stil med kjølig sitrus- og sjømineralsk karakter. Energisk vin i munnen med en saltpreget og tannisk steinstøvaktig utgang. Leverer et brukbart kommunetypisk uttrykk i en tid der Vertus-karakteren kjemper med effekten av den globale oppvarmingen. | |||
Guiborat | Tethys. 21 Extra Brut Blanc de blancs | NOK 674.00 | Krevende vin på den fruktaromatisk nytrale siden med god saltaktig karakter og tannisk fasthet i utgangen. Som for Richard Fouquets viner i sin alminnelighet, trenger den tid for å åpne seg. Vellykket og produsenttypisk vin i husets avdempede aromatiske stil. | |||
Guiborat | Prisme.19 Extra Brut Blanc de blancs | NOK 849.00 | Ingen malolaktisk gjæring her som bidrar til at Prisme. 19 ikke akkurat hopper ut av glasset. Krevende konsentrert og trang vin som byr på lite annet enn frisk sitrusfrukt og støvete kalkmineralitet. Extra brut, non malo og Côte de blanc åpner ikke for pludrende meddelelser med det første. Ikke i det medrivende kommunikative hjørnet og vil trenge noen år i kjelleren så får vi se hva den vil finne på. Utmerket og tøff vin. | |||
Busi Jacobsohn 2019 | Blanc de blancs | 2019 | NOK 820.00 | Syrlig pen og presis fruktig vin langs den typisk britiske aksen strikt sitrus, lime og grønne epler. Lett sjømineralitet styrker interessen. Konsentrert, frisk og tett vin med kledelig tørrhet og saltaktig utgang. Britisk på en artikulert og vellykket måte. | ||
Leonardslee Family Vineyards | Blanc de blancs | NOK 791.00 | En stor og overraskende kremet musserende vin til å ha postadresse over kanalen. Aromatisk på det tradisjonelt britiske med sitrus, lime, grønt eple og undermoden melon, men midtpartiet er rikere, sjenerøst og overraskende inviterende med saltaktig mineralitet og lang, fast og tørr utgang. Sjarmerende selvsikker og lite reservert i en annerledes britisk stil. Interessant og god. | |||
Black Dog Hill | Blanc de blancs Brut | 2019 | NOK 685.00 | Stilig duft preget av rå sitrus, grønne epler og tydelig røykpreget mineralitet. Tett og konsentrert vin med intens friskhet, saltpreg og fast og tørr utgang. En av få eiendommer der Dermot Sugrue stadig konsulterer i vinmarken og i kjelleren. Uforlignelig skamløs britisk i stilen. God vin. | ||
Gusbourne | Blanc de blancs Late Disgorged Brut | 2013 | NOK 1,200.00 | Farge og aromatisk utvikling på rask vei nedover, dessverre. 2013-degorgeringen er ikke vellykket, hva det kan nå skyldes? Jeg har hatt eldre, mer velholdte museumsdegorgeringer fra produsenten tidligere og får tilskrive det tabbekvoten eller en ikke altfor god flaske. | ||
Gimonnet | Gastronome Blanc de blancs Brut | 2020 | NOK 687.00 | Tiltalende duft av moden sitrus, undermoden melon og grønne plantedeler. En tanke mer moden og fruktig enn vinen har for vane å være. Mangler også litt friskhet og energi i utgangen. Trolig slår årgangen inn her for Gastronome pleier å være en mer energisk vin. Jeg liker vanligvis den avdempede og strikte stilen til Gimonnet, men denne blir ørlite for opulent for min smak. | ||
Suenen | La Cocluette Oiry Grand Cru Blanc de blancs | 2018 | NOK 1,977.00 | Duft av sjømineralitet mer enn fruktighet. Jeg liker det kalkmineralske og fruktnøytrale preget i et tøft, konsentrert, karakterfullt og stålkantet uttrykk. Lite å sette fingeren på. Den treffer planken og står løpet ut på krevende selvsikker måte. Gode bobler, men billige er de ikke. | ||
Gimonnet | Oenophile Blanc de blancs Brut | 2017 | NOK 820.00 | Sjømineralsk kalkaktig karakter på duft. Tiltalende mineralsk mer enn fruktig vin i munnen med intensitet, god lengde og fast utgang. Det er mye å like her, en god Oenophile. I motsetning til Gastronome, treffer den det jeg alltid ser etter i Gimonnet. Underspilt og lite prangende stil. Flott vin. | ||
Peters | Chetillon Blanc de blancs Brut | 2017 | NOK 1,500.00 | Stor vin og forbausende tilgjengelig allerede. 2017 er åpen for business. Det handler om kalkaktig mineralitet fra vinmarken Chetillon, som det pleier fra det jeg synes er toppvinen fra Rudolph Peters. Tett og konsentrert vin med avdempet fruktighet, saltaktig mineralitet og fast og tørr utgang. Imponerende, og fint at det lar seg gjøre å videreføre stilen i et varmere klima. Høy kvalitet her. | ||
Roederer | Blanc de blancs Brut | 2017 | NOK 953.00 | Vanligvis en trygg vin å kjøpe og drikke og den fornekter seg ikke i 2017. Avdempet fruktig med fin sjømineralitet i en dyp, salt og fast stil. Vin som leverer god kvalitet så godt som hvert år. Ytterst korrekt, uanstrengt og forutsigbar kvalitet. God vin. | ||
Doyard | Monts Ferres Blanc de blancs Extra Brut | 2016 | NOK 1,849.00 | Utviklet farge og tilsvarende aromatikk, oksidative toner med fatpreg i gul steinfruktpreget stil. Ikke i min gate og her må jeg tilstå at jeg kaster kortene. Mye positiv omtale fra andre skribenter merker jeg meg. William Kelley scorer dette høyt. Den vurderingen deler ikke jeg. | ||
Pol Roger | Blanc de blancs Brut | 2016 | NOK 929.00 | Klassisk Pol Roger blanc de blancs i sin typisk konservative stil. Vin som stort sett leverer greit på pålitelighet og husstil. Imponerende i en tid med global oppvarming der det han være krevende nok. Det handler om kontinuitet her i huset. Noen liker å surre rundt, andre holder seg ett sted. Denne gjør det siste. | ||
Lemaire | Blanc de blancs Brut | 2015 | NOK 996.00 | Rik, ekstrovert og kraftig vin i årgangens typisk rike stil. En svær og litt klønete vin i en robust og karakterfull dyrkerstil. Mye intensitet og kvalitet for pengene her. | ||
Mandois | Victor Blanc de blancs Brut | 2013 | NOK 639.00 | Lett utviklet champagne fra den friske 2013-årgangen som beveger jeg langsomt mot et godt modningsnivå. Vinen er solid og karakterfull og trolig vil den holde seg i ytterligere noen år. Drikker godt nå. | ||
Diebolt Vallois | Fleur de Passion Blanc de blancs Brut | 2014 | NOK 1,750.00 | Aromatisk utviklet vin på den begynnende smågule siden i et begynnende kandisert fruktig uttrykk. Jeg klarer ikke å mobilisere interessen her og synes vinen blir for svær og rotete aromatisk, som den har vært siden 1995 da den ble lansert første gang. Ingen blyg sak. En diger, iøynefallende ekspressiv og veldig lite kommunetypisk vin som har sine trofaste tilhengere. | ||
Black Dog Hill | Classic Cuvee Brut | 2020 | NOK 685.00 | Primærfruktig vin i en særdeles britisk stil med rå sitrusfrukt, grønne epler og markant røykaktig karakter, som den pleier å ha år ut og år inn. Kompromissløs og vellykket stil, salt, fast og lang. God. | ||
Hundred Hills | Preamble nr. 2 Brut | 2019 | NOK 650.00 | Noe utviklet aromatisk i retning modne epler i en typisk syrlig britisk stil. «Unapologetically English» står det på emballasjen til produsenten. Absolutt, det nikker jeg jo anerkjennende og bekreftende til. Krisp og energisk vin med god konsentrasjon og intensitet, lang, fast og salt. | ||
Hundred Hills | Single Vineyard Hillside No. 3 Limited ed. Brut | 2019 | NOK 690.00 | Et stykke opp i kvalitet i forhold til Preamble nr. 2. Flott vin i en uanstrengt selvsikker britisk stil med syrlig frukt, høy smaksmessig intensitet og lang, salt og tørr avslutning. Imponerende og flott vin. | ||
Laporte | Sancerre Le Grand Rochoy | 2022 | NOK 406.00 | Ekspressiv fruktig stil med en i overkant tydelig druetypisitet. Mer avdempet aromatisk og kompleks i munnen. God friskhet og intensitet. Pen saltaktig karakter. | ||
Whitewolfe | Whitewolfe Chardonnay KC2 | 2023 | NOK 659.00 | Sitruspreget og energisk chardonnay fra Sussex med god konsentrasjon og markant friskhet. Kanskje må vi snart over kanalen for å finne avdempet og syrefrisk chardonnay fra lavt beliggende vinmarker? En liten overraskelse og verdt å kjøpe. God og interessant vin. | ||
J-P & B Droin | Chablis Vaillons | 2023 | NOK 570.00 | Fruktekspressiv og tropisk chablis og et eksempel på at klassisk sjømineralsk chablis er blitt historiepensum. Tilsvarende tropisk fruktig i munnen. Nye tider i Chablis. | ||
V. Dauvissat | Chablis Forest | 2022 | NOK 761.00 | Moderne chablis med tropisk og lett kandisert fruktig karakter. Tett, konsentrert og karakterfull vin uten tegn til sjømineralsk karakter. Pleide å være en favoritt. | ||
Raveneau | Chablis Montee de Tonnerre | 2022 | NOK 1,996.00 | Moderne chablis med tropisk frukt og steinfruktkarakter. Tett, konsentrert og ekspressiv vin som det skal godt gjøres å plassere i Chablis. Hvordan skal vinanmeldere egentlig vurdere chablis i årene fremover? Verdt å tenke på, skrive om og diskutere. | ||
Pascerette des Vignes | Macon Milly-Lamartine Genevrieres | 2023 | NOK 323.00 | Enkel og tropisk kandisert fruktig vin på duft med kremet munnfølelse og moderat friskhet. | ||
N. Maillet | Macon-Verze Le Chemin Blanc | 2023 | NOK 440.00 | Tropisk fruktig vin på duft i retning hvit fersken. Tilsvarende i munnen med mye sødmefull frukt. Ekspressiv vin med moderat friskhet. | ||
Meurgey-Croses | Vire-Clesse Vieilles Vignes | 2023 | NOK 345.00 | Hvit fersken på duft, ekspressiv og opulent i en lett utmattende fruktig stil. Ufrisk utgang. | ||
Meurgey-Croses | Saint-Veran | 2023 | NOK 370.00 | Hvit fersken på duft, som preger mye vin fra dette sørlige området av Burgund i 2023. Opulent og ekspressiv vin i munnen med lav friskhet. Utmattende stil. | ||
G. Morat | Pouilly-Fuisse Aux Vignes Dessus | 2023 | NOK 540.00 | Tropisk fruktig vin med sødmefullt midtparti og lett tannisk utgang som bidrar med hardt tiltrengt friskhet og energi. | ||
G. Morat | Pouilly-Fuisse Haut de la Roche | 2023 | NOK 590.00 | Tropisk fruktig vin som beveger seg i grenselandet mellom hvit og gul fersken. Sødmefull fet og ufrisk vin med sjenerende alkohol. | ||
G. Morat | Pouilly-Fuisse Sur La Roche | 2023 | NOK 700.00 | Gul fersken og sødmefull frukt på duft. Tilsvarende i munnen, ekspressiv fet og ufrisk. | ||
Barraud | Pouilly-Fuisse Buland Vieilles Vignes | 2023 | NOK 589.00 | Tropisk fruktig vin i retning hvit fersken og noe aprikos, sødmefullt midtparti og moderat friskhet. | ||
Barraud | Pouilly-Fuisse Sur La Roche | 2023 | NOK 548.00 | Mer avdempet tropisk fruktighet her, bedre balanserende friskhet også i munnen, tilsvarende noe mer energi i utgangen. Lett saltaktig. | ||
Ch. de Quarts | Pouilly-Fuisse Aux Quarts Clos des Quarts | 2023 | NOK 746.00 | Tropisk fruktig vin mot hvit fersken og et sjenerende preg av oppvarmet linoleum. Ufrisk og sødmefull vin også i utgangen. | ||
A. Jobard | Meursault | 2022 | NOK 1,220.00 | Ekspressiv og åpen kommunevin som lander hårfint på den rette siden av det tropiske. Noe bedre i munnen. | ||
P. Morey | Bourgogne Cote d´Or Pinot Noir | 2023 | NOK 451.00 | Lett jordlig og fast regionalburgunder med forholdsvis harde og trå tanniner. Enkel. | ||
A. Jobard | Beaune Epenottes | 2022 | NOK 988.00 | Korrekt, fruktpreget og rustikk premier cru med tiltalende frukt og forholdsvis faste tanniner. | ||
Hattingly Valley | King's Cuvee Brut | 2017 | NOK 1,000.00 | Mer utvikling enn forventet her. Syrlig vin som alltid hos Hattingly, men frukten kler vinens friskhet heller dårlig. Syrligheten og frukten spiller ikke på lag i denne flasken og beveger seg hver sin retning. Kan ha vært en svak flaske, men jeg ikke reagerte negativt da den ble skjenket. | ||
Black Dog Hill | Classic Cuvee Brut | 2016 | NOK 685.00 | I overkant utviklet årgangsutgave av Classic Cuvee. Bra dybde og intensitet, men frukten har kommet i lengste laget og kombinerer ikke all verdens godt med friskheten i vinen. Kan være en marginalt svakt flaske, det er vanskelig å avgjøre. | ||
Nyetimber | Single Vineyard Tillington Brut | 2016 | NOK 1,494.00 | Velopplagt og utviklet vin med flott frukt og høy intensitet. Stilen er på den sjømineralske siden. Avvepnende sikker og trygg kvalitet. Ingen hast her, kommer til å holde i mange år. Generelt produserer Nyetimber en stil som er en tanke mindre utstudert britisk. Det er lett å gå seg bort og havne i Champagne. Det er ikke et kompliment eller det motsatte, det er bare en konstatering. Super flaske og flott vin uansett opprinnelse på den ene eller den andre siden av kanalen. Men billig er den ikke. | ||
Rice | Brut Winemakers Reserve Aged en Point | 2009 | NOK 1,799.00 | 2009 var den første store ågangen i den moderne historien om engelske bobler. 2009 holder det gående med glans, bravur og verdighet å dømme etter dette eksemplaret. Emma Rice har hatt cuveen liggende på bunnfallet i lang tid for å følge med på utviklingen. Aged en Point er en karakterfull vin med mye frukt og intensitet. Vellykket og svært holdbar vin. | ||
Rice | Brut Winemakers Reserve Aged sur Lattes | 2009 | NOK 1,799.00 | Tilsvarende kvalitet som foregående Aged en Point, men har en bedre integrert og mer presis og vellykket bunnfallskarakter. En flott vin og en kvalitet det er bryet verdt å reflektere over. En vin som vil leve i beste velgående ennå i mange år. Bra dette, Emma Rice. | ||
Vilmart | Grand Cellier d'Or Brut | 2020 | NOK 903.00 | Lekker vin i en sjømineralsk stil med flott frukt og konsentrasjon, intens, lang og salt. Den er så krisp og livlig at i smaksøyeblikket kunne jeg gjerne rotet meg over kanalen med den. Vilmart kjører non-malo og det er forklaringen på at jeg kunne gjort feil ved veivalget her. Høy kvalitet. | ||
C. Heidsieck | Brut | 2018 | NOK 1,095.00 | En stor, robust og uferdig vin, som ikke er noen overraskelse årgangen tatt i betraktning. Skal legges bort i 5-10 år. Den blir en flott og ekspressiv flaske champagne når den tiden kommer. Ganske stum nå. C. Heidsieck arbeider på en avslappet og kompetent måte og lykkes godt med pinot noir. Det er spesialiteten i huset og årgangen demonstrerer det. Bare å vente her. | ||
P. Paillard | Bouzy Maillerettes Pinot noir Extra Brut | 2019 | NOK 1,489.00 | Intens pinot noir-dominant champagne fra Bouzy i Montagne de Reims, ikke uventet gitt at druene har opprinnelse i det som regnes som blant de beste landsbyene for pinot noir i Montagne de Reims. Opulent og kraftig vin med fruktpreg i retning modne aprikoser og appelsinskall. Jeg anbefaler å legge vinen bort for en periode på 5-10 år. Det vil gjøre den mindre innlysende i uttrykket og det vil den tjene på i aromatisk kompleksitet. | ||
G. Chiquet | Or Premier Cru Brut | 2018 | NOK 806.00 | Åpen og ekspressivt fruktig champagne med inviterende åpen eplekarakter. Drikker utmerket nå. | ||
Veuve Clicquot | La Grande Dame Brut | 2018 | NOK 2,230.00 | Lukket og uferdig La Grande Dame med avdempet og lite ekspressiv aromatikk. Mangler vitalitet nå. Vinen trenger et opphold i kjelleren i minst 5-8 år. Prøv igjen da, det gir ingen mening eller glede å åpne 2018-årgangen av den store damen nå. Vanskelig å smake. | ||
Pol Roger | Cuvee Sir Winston Churchill Brut | 2018 | NOK 2,785.00 | Avdempet aromatisk og avventende Winston Churchill med kraftfullt midtparti, ikke overraskende tatt den rike årgangen i betraktning. Trenger 8-10 år på langs, trolig enda lenger. Svært holdbar vin og stil. Lagringsprosjekt. | ||
G. Chiquet | Special Club Grand Cru Vauzelle | 2017 | NOK 1,126.00 | Lettere utviklet og begynnende moden champagne, karakterfull, god og drikkemoden. | ||
P. Bara | Special Club Brut | 2016 | NOK 962.00 | Flott pinot noir-dominant champagne med klokkeren frukt og høy konsentrasjon. Syrlig og energisk vin av høy kvalitet. Vellykket utgave av vinen fra den stadig nokså underkjente 2016-årgangen. 94 poeng. | ||
Lemaire | Blanc de noirs Brut | 2015 | NOK 996.00 | Ekspressiv og svær champagne i en karakterfull og inviterende stil. En kraftpakke av en vin og en tanke klossete, men den leverer mye av det meste på en ukomplisert, inviterende og uforbeholden måte. 90 poeng. | ||
Veuve-Fourny | Clos Faubourg Notre-Dame Extra Brut | 2014 | NOK 1,549.00 | Utviklet stil med fruktoner som beveger seg farlig nær grensen til det begynnende slitne. God å drikke nå, men ikke noe å vente på gitt at flasken er av representativ kvalitet. | ||
Pertois-Moriset | Rose Blanc Collection Grand Cru Extra Brut | NOK 628.00 | Lys bringebærpreget rosé med god intensitet og farge. En tanke tørr i utgangen. | |||
Black Dog Hill | Rose Brut | 2019 | NOK 685.00 | Energisk, frisk og sunn rosé med røykpreget karakter og tørr og fast utgang. Britisk stil så det rekker. | ||
Rare Champagne | Rose Brut | 2014 | NOK 2,295.00 | Svært utviklet stil som beveger seg på grensen til det oksidative. For spesielt interesserte i den grad de finnes der ute. Ambisiøs vin som ikke får det til. | ||
Rare Champagne | Brut | 2012 | NOK 3,107.00 | En plugg av en vin med overdreven bunnfallskarakter. Tidligere årganger har vært laget på samme måte i det jeg oppfatter som en overtydelig stil. Ikke i min gate, for karikert. |