Opprinnelse: AOC Sancerre
Importør: Better Wines
Varenummer: 5743401
Pris: kr 369,90
Vinen har brukbar tilgjengelighet og er å få tak i gjennom Bestillingsutvalget (BU).
Vinkvalitet er blitt en bevegelig målskive i våre dager, i den globale oppvarmingens tidsalder. Kvaliteten flytter nordover og opp i høyden som følge av den klimatiske utviklingen. Det er ikke lenger sånn at et stykke vinmark reproduserer mer eller mindre den samme kvaliteten, med forbeholdet som heter årgangsvariasjoner, fra det ene året til det neste. Burgund blir stadig oftere i varmeste laget for pinot noir og chardonnay, og verre kommer det til å bli i årene fremover. Lite tyder på at de internasjonale klimamålene er realistiske.
Det har konsekvenser. Selv om klimaaktivistene synes de har viktigere ting å bekymre seg for enn vin og vinkvalitet; og det er vanskelig å ikke nikke anerkjennende til det, må det være lov å bekymre seg for vinkvalitet i gamle og etablerte vinområder. Jeg observerer mine omgivelser og ser hvor det bærer hen. Desto hyggeligere er det å registrere hva som skjer med vinkvaliteten i områder der det tidligere ikke lot seg gjøre å modne druematerialet godt nok til å kunne lage vin på topp nivå. Loire er en kjølig klimasone som har nytt godt av et varmere klima, det ser vi i appellasjoner som Sancerre, Saumur, Savennieres, Bourgeuil, Chinon og ellers i Loireområdet.
De av dere som har abonnert på nyhetsbrevene, husker kanskje at jeg annonserte et brev om Sancerre rouge Grains de Pinot fra Luc Prieur? Årgang 2023 er i Norge og her er nyhetsbrevet. I det hele tatt får Luc Prieur mye og fortjent oppmerksomhet for tiden. Spesialbutikkene (SU) lanserte de hvite Sancerre Pieuchaud Silex og Sancerre La Pitaude i årgang 2023 i september, samt de to røde, Sancerre Vinification en grappe entières 2023 og den røde toppvinen Sancerre Pichons i 2022. Sistnevnte røk ut i full fart som følge av strålende omtaler. Det er nye tider.
Innledningen til ukens nyhetsbrev var kanskje litt deprimerende. Da er det hyggeligere å skrive om utviklingen i Sancerre for hvitt og rødt. For 30 år siden hadde ingen sett for seg dagens høyeste kvalitet for sauvignon blanc og pinot noir. Ikke i min villeste fantasi så jeg for meg at en pinot noir fra Sancerre skulle ende høyt oppe på listen over de mest tiltalende, interessante – og beste – pinot noir-ene jeg har smakt i 2025. Hvorfor gjorde den et slikt godt inntrykk? Det handler selvsagt om hva det er jeg ser etter av egenskaper i pinot noir. Jeg har innsett at den kvaliteten er vanskelig å finne Côte d’Or for tiden, uavhengig av prisene. Den kan du reise til Sancerre for å finne, uten at det derved sagt at det er lett å få tak i Pichons. Produksjonen er liten, ca. 2000 flasker, og forvent hard konkurranse når 2023 kommer i salg i september 2026.
Jeg skrev innledningsvis at vinkvalitet er blitt et bevegelig mål. Den krispe røde og delikate fruktigheten som Burgund tidligere var alene om å levere i Europa, har flyttet nordover. Ingen arbeider bedre med pinot noir i Loire enn Luc Prieur, jeg synes alle de tre røde er flotte. Jeg har skrevet om Luc tidligere. Mens produsentene i Sancerre tidligere stort sett lanserte generiske viner, Sancerre blanc, rosé og rouge uten å skille kvalitativt på vinmarker og jordsmonnstyper, går utviklingen nå i retning av å selektere drue- og vinmarkskvalitet basert på jordsmonn. Det arbeidet er godt i gang hos en rekke produsenter, og vi er bare i starten på en prosess som vil gi oss en vinkvalitet som vi aldri har sett før i Sancerre, men jeg aner hvor det bærer, det er hele produksjonen hos Luc Prieur et tidlig godt bevis på. Følg med på det som skjer i Sancerre. Det er aldri hyggelig å snakke om priser og det er heller ikke en favoritt å sammenlikne med priser fra Burgund for de røde vinene, men det er uansett ekstremt mye høy pinot noir-kvalitet å finne her.
Burgundfansen sliter tydelig med å akseptere og ta innover seg nye tider i vin-Europa med et gradvis varmere klima som ikke lenger favoriserer Burgund. Det virker som mange har utviklet mental sperre mot å akseptere at de gode tidene er over og at pinot noir er i ferd med å flytte nordover og til dels opp i høyden. Det er en tapserfaring som de ikke har lyst til å kjenne på. De mest fremoverlente journalistene begynner å ane hvor vi er på vei og enkelte forbrukere også. Mitt råd er å svelge unna skuffelsen, kvitt deg med den og smak med et åpent sinn. Det er lov. Da jeg åpnet Sancerre Pichons 2022 for et par av dem i mars var de fortsatt i forsvarsposisjon, de jobbet hardt med å finne feil på vinen da det fikk opp for dem at det ikke var en burgunder som ble servert. Jeg tolker det som starten på en mental prosess som kan ende med en annen destinasjon. Om noen år er det kanskje vel så interessant å reise til Loire som å dra til Burgund?
Druematerialet til Sancerre rouge Grains de Pinot 2023 kommer i sin helhet fra vinmarken Pichons på ulike kalkholdige jordsmonnstyper. 30% av druene fermenteres som helklase, de øvrige 70 avstilkes. Ingen svovel tilsettes før gjæring, som skjer ved anvendelse av stedegen gjær. Fatlagringen omfatter 70% av volumet og skjer i små franske eikefat på 228 liter med alder 1-10 år. Det resterende volumet går i amfora. Årsproduksjonen ligger rundt 20 000 flasker. Det er overlegent den største cuveen til Luc, de øvrige to røde ligger på ca. 4800 og 2000 flasker.
Kjølig, sval, lys og krisp åpning med lyse bringebær, villroser og underliggende røde lakristoner. Det er noe beroligende tillitsfullt med pinot noir med inviterende lys og fruktig personlighet, noe velgjørende tradisjonelt klassisk, og en påminnelse om at spe og sprø fruktighet er en gave, en behersket sanselighet med lett rød og krisp overbevisning i tider med med svulstigere retorikk. Tilsvarende frisk og vital i munnen, frukten snor seg som kald silke rundt en delikat kjerne. Den slutter der den begynte, ubeskjeden rød og trygg på seg selv og det faktum at pinot noir har funnet seg et stillere farvann og tryggere havn enn i dagens Côte d’Or. Sancerre er et bra sted.